Hé zwemfan, herken jij dit…?

Zwemmen is natuurlijk een heerlijke vorm van bewegen. Je voelt je heerlijk vrij in het water en het is nog eens gezond ook. Je kunt het ook beter volhouden als je ouder wordt of een blessure hebt én het is minder blessuregevoelig. Moet ik nog meer zeggen? Niet voor de zwemfans, zij weten precies waar ik het over heb. Zwemfans onderling herkennen elkaar ook meteen aan het volgende… Jij ook?

Je bent eraan gewend dat mensen het makkelijk onderschatten

In het water is alles makkelijker, denkt men. Zwemmen is niet echt vermoeiend, het werkt eerder ontspannend. ‘Een uurtje aquavit is beter uit te houden dan een uurtje bootcamp. Een paar baantjes zwemmen? Ga maar eens hardlopen…’Oftewel sommige niet-zwemmers snappen het gewoon niet en realiseren zich niet alleen dat zwemmen heel leuk is, maar ook heel intensief kan zijn.

Je begrijpt het belang van een paar honderdsten van een seconde

Voor de die-hards. Zwemmers trainen vele uren en werven voor die minuscule hoeveelheid tijd waar anderen de waarde niet van inzien. Wedstrijden kunnen worden gewonnen en verloren bij een verschil van 0,01. En dus moet er van alles worden gedaan om te zorgen dat dit in het voordeel gaat uitpakken in een wedstrijd. Historische zeges zijn gewonnen en verloren om een honderdste van een seconden. Een flinterdun verschil tussen geluk en teleurstelling.

Lees ook: Bewegen bij lage rugklachten: aquasporten

Het is gewoon raar om elkaar in normale kleding te zien

Hoe raar het ook is voor sommigen om elkaar halfnaakt te zien in een zwembad, is het voor zwemmers juist het tegenovergestelde. Kom je je zwemmaatjes ergens anders tegen, herken je hem of haar bijna niet. Niet zonder zwembril, nat haar en badkleding. Daarom zeggen zwemmers zo vaak: “Ik herkende je niet met kleren aan!”.

Je houdt er enorm van en haat het (heel) soms ook…

Eerlijk is eerlijk ook moet soms de grootste zwemfans er even doorheen. Naar het zwembad, omkleden, douchen, ‘even wennen’ aan het water, koud weer op de rand van het bad staan, weer douchen, haren wassen, aankleden. Maar bovenal is het natuurlijk een heerlijke sport. Of je nu een aquasport doet, banen zwemt, gaat aquaspinnen of aquajogt: het is intensief, maar tegelijkertijd ontspannen en goed voor de spieren en gewrichten. Natuurlijk is het ook hard werken. Maar als je eenmaal om bent, wil je niks anders meer!
VConsyst
X