Zwembad De Bongerd maakt leren zwemmen mogelijk voor ieder kind

Leren zwemmen moet voor ieder kind mogelijk zijn. Dat zal iedereen beamen, maar Alwin Heij wilde er ook graag aan bijdragen om dit mogelijk te maken. Samen met andere partijen sloeg zwembad De Bongerd de handen ineen om te zorgen dat ook kinderen uit Wageningen van ouders met een laag inkomen hun zwemdiploma kunnen halen. Vorige week hebben alle partijen in het zwembad hun handtekening gezet onder het convenant en maken zo met het project ‘Ik Zwem Mee’ leren zwemmen voor ieder kind toegankelijk.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Sport & spel

Al eerder stelde manager Alwin Heij Zwembad De Bongerd beschikbaar voor kinderen die het niet breed hebben. “In Wageningen hebben wij een aantal wijken waarin kinderen wonen van ouders met een laag inkomen. Verschillende partijen onderhouden contact met hen om deze gezinnen maatschappelijk betrokken te houden. Bewegen is natuurlijk ook heel belangrijk en dus zijn wij een aantal jaren geleden begonnen met het jaarlijks organiseren van een sport & spel week. Samen met Sportservice Wageningen worden allerlei activiteiten georganiseerd.” Het is een initiatief dat enorm wordt gewaardeerd en wat Alwin op het idee bracht om ook het leren zwemmen voor deze jeugd toegankelijker te maken. “Dat kinderen kunnen zwemmen is natuurlijk van levensbelang voor als zij te water raken, maar ook voor hun sociale ontwikkeling is het belangrijk. Je wil niet dat kinderen worden buitengesloten bij feestjes of schoolreisjes omdat zij niet zwemvaardig zijn. Vandaar dat wij als zwembad hier graag ons steentje aan bijdragen. Natuurlijk zijn wij een commerciële instelling, maar wij vinden ook dat wij een maatschappelijke functie hebben binnen de gemeente. Hiervoor zetten wij ons dan ook graag in.”

Lees ook: Forse koopkrachtdaling: hoe zorg je dat ook kinderen uit gezinnen met een laag inkomen blijven zwemmen?

Speciale zwemlessen

Om dit te realiseren kwam Alwin in contact met de Stichting Olrik waarna het initiatief al snel handen en voeten kreeg. “Gelukkig was de gemeente ook meteen enthousiast en samen met stichting Olrik, Sportfondsen Wageningen, Solidez en ‘het ik doe mee fonds’ hebben we de handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken.” De regeling geldt voor kinderen van zes jaar die wonen in de gemeente Wageningen en waarvan de ouders een inkomen hebben tot 130% van de toepasselijke bijstandsnorm. Alwin benadrukt dat er wel een kleine bijdrage wordt gevraagd van de ouders. “In totaal betalen zij 50 euro, maar daarvoor kunnen kinderen het gehele zwem-ABC halen. Daarnaast wordt inzet van ouders en kinderen gevraagd. Wanneer een kind vier keer achter elkaar niet komt, wordt contact gezocht met de ouders.” Tevens kunnen in kinderen van 7 tot en met 12 jaar die nog geen zwemdiploma hebben, alsnog de diploma’s A, B en C behalen. “We merken dat er in deze leefstijdsgroep ook nog veel kinderen zijn die niet zwemvaardig zijn. Om deze kinderen ook een kans te geven, verzorgen we voor hen speciale zwemlessen.” In totaal verwacht Alwin dat deze groep uit ongeveer 180 kinderen bestaat en de kinderen rond 6 jaar uit zo’n 70 kinderen per jaar.

Groot succes

Het zwembad is verantwoordelijk voor de zwemlessen, maar houdt zich verder niet bezig met de organisatie van het project. “Wij zijn ervoor om de kinderen met plezier te leren zwemmen zodat zij veilig kunnen spelen in de buurt van water en zich nooit buitengesloten hoeven te voelen. Of een kind hiervoor in aanmerking komt, is niet aan ons. Deze toetsing loopt via de gemeente. Hetzelfde geldt voor het contact met de ouders, de betrokken maatschappelijke partijen hebben hier veel beter zicht op. Ieder zijn expertise, maar gezamenlijk één doel. Met elkaar kunnen wij er zo voor zorgen dat elk kind kan leren zwemmen, dat is natuurlijk geweldig, wij gaan het ‘Ik zwem mee’ project tot een groot succes maken.”


advertentie

E.B.T.C.