11 oktober - ZwembadBranche Dag

Wij mogen weer!

Gisteren zat Nederland gekluisterd aan de buis terwijl premier Rutte sprak. Al dagen gonsde het: we gaan nu echt versoepelen. De persconferentie begint zoals altijd weloverwogen. Het virus is onder ons en zal niet verdwijnen totdat we een vaccin hebben. We gaan de goede kant op en we kunnen versoepelen, maar heel voorzichtig en er zijn geen garanties. Het is een evenwichtsbalk, we balanceren tussen aanscherpen en versoepelen. Continu. Dan de maatregelen. Niet-contactsporten mogen buiten worden uitgeoefend vanaf 1 juni en binnensporten, ook contactsporten, vanaf 1 september. Er valt een stilte…

Wij mogen weer!

Het lijkt erop dat het buitenbad open mag, maar dat het binnenzwembad moet wachten tot 1 september. Nog 3 maanden. Ik begin aan mijn blog, ik bel voor een reactie en probeer de juiste toon te vinden voor al die mensen die zo graag weer willen beginnen en nu nog zo lang moeten wachten. Dan verschijnt op Rijksoverheid.nl ‘Binnenzwembaden open vanaf 11 mei‘. Binnenzwembaden? Het staat er echt. In een half uur van 1 september naar 11 mei. Weer bel ik, het is echt zo. Mijn blog kan in de prullenmand. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een niet-gepubliceerd stuk. Dit is waar onze branche zo naar verlangde: wij mogen weer!

Protocol

De euforie in onze Facebook groep was groot. Ook was er wantrouwen, het leek niet in lijn met de persconferentie. Maar het is echt zo. Natuurlijk zijn er meteen ook veel vragen: hoe gaan we dat doen? Afstand houden en het vermijden van drukte blijven van kracht. Niet alles is dus mogelijk. En hoe geven we dan zwemles, verlenen we eerste hulp, borgen we desinfectie en hygiene, zorgen we voor beheersing van legionella? Vrijdag wordt het protocol van de samenwerkende partijen in de zwembranche gepubliceerd, dit is voor de zwembranche te gebruiken bij de veilige en verantwoorde heropening van de zwembaden. Hierin wordt aandacht besteed aan de anderhalvemetersamenleving en tevens aan desinfectie en hygiene. En met dit protocol kun je ook naar de toezichthoudende instanties zoals de gemeente die uiteindelijk toestemming moeten geven.

Lees ook: Protocol Verantwoord Zwemmen gepubliceerd

Samen verder

Het opstarten vergt aanpassingen, flexibiliteit en we zullen moeten schakelen. Het is ook niet gezegd dat de zwembaden stipt 11 mei hun deuren kunnen openen. Het moet veilig en verantwoord, onze gezondheid gaat boven alles. Binnen wat nog niet kan, moeten wij nu kijken naar wat wel kan. Er zijn nog veel vragen en wij moeten samen op zoek naar de antwoorden. Samen moeten én kunnen wij nu stap voor stap verder. In kleine stapjes kinderen weer leren zwemmen, mensen laten bewegen en zwemmers laten trainen. Als een ding zeker is geworden, dan is het wel dat het zwembad van grote toegevoegde waarde is. Van maatschappelijk belang binnen onze samenleving voor jong en oud. Want wat hebben wij het allemaal gemist. Maar eindelijk is het zover. Ik herhaal nog even: wij mógen weer beginnen!

Binnen de branche wordt nu hard gewerkt aan een verantwoorde en veilige opstart van de branche. Wij houden je uiteraard op de hoogte van al het nieuws en alle ontwikkelingen en wij delen alle verhalen en tips vanuit de branche.
Heb jij vragen, suggesties of ideeën? Laat het ons vooral weten.
Sera Dataduiker