Coronavirus en zwembadwater: ‘met het verruimen van de waardes spelen wij op safe’

Het is goed nieuws dat de buiten- en binnenbaden weer open mogen. Maar het is nog niet zomaar gedaan en vraagt om een zorgvuldig proces. Het houden van afstand en het vermijden van drukte blijven van kracht. Dit bekent dat we ons moeten aanpassen aan de anderhalvemeter samenleving. Tevens moet er worden gekeken naar desinfectie en hygiëne. Het opstarten van de zwembranche kan alleen als het in alle opzichten veilig en verantwoord is.

Geen risico’s

Desinfectie en hygiëne zijn belangrijke aandachtspunten bij het opstarten van de zwembaden. Bert Lans, voorzitter Verenigde Technici in Zwembaden (VTZ), is dan ook erg blij dat dit is opgenomen in het protocol Verantwoord Zwemmen. “Een samenwerking tussen de verschillende partijen in de zwembranche in deze coronacrisis werd dat door alle partijen meteen omarmd. En binnen deze crisis speelt de techniek natuurlijk ook een belangrijke rol. Dit werd direct al duidelijk na het afkondigen van de intelligente lockdown met het verantwoord stilleggen van het zwembad. Vervolgens werd er gedacht aan opstarten, en dus ook aan de vraag hoe het virus zich verhoudt in chloorwater.” En terecht volgens Lans. “Zwemmen is een gezonde bezigheid en dat willen wij natuurlijk graag zo houden. Uiteraard zien wij ook het liefste weer dat de zwembaden open zijn, maar dan moeten we wel zeker weten dat we geen risico’s nemen. Onze gezondheid staat altijd voorop.”

Internationaal onderzoek

De vraag of het risico op besmetting in het zwembad groter is dan in een andere openbare gelegenheid, houdt niet alleen Nederland bezig. In het buitenland zijn hier ook experts mee bezig, er zijn al internationale onderzoeksrapporten gepubliceerd, die aangeven dat het zwembad geen risico vormt. Waarom sluit Nederland zich daar niet bij aan? “Wij zien inderdaad ook al die rapporten voorbijkomen, maar ik kan je vertellen dat er nog geen volledig wetenschappelijk onderbouwd onderzoeksrapport op de planken ligt. Maarten Keuten (TU Delft) en Jan Bakker (Zwembadpoli), beiden betrokken bij werkgroep van de VTZ, hebben alles grondig bestudeerd. Met de combinatie van alle stukjes informatie uit die onderzoeken wordt de puzzel steeds duidelijker, maar er missen ook nog stukjes. Deze vullen we dan op met de kennis die wij hebben.” Die kennis is belangrijk zo blijkt ook, want vanuit het buitenland wordt nu naar Nederland gekeken. “In mei leidt Maarten Keuten een Internationale webmeeting met een selecte groep zwembadexperts van over de hele wereld over de technische aspecten van corona en zwembaden. Vanuit CDC is gevraagd of Nederland de leiding wil nemen. Daarnaast organiseert Italië in juni een congres over de verschillende coronaprotocollen in zwembaden met als doel om van elkaar te leren.”

Kijk hier voor het protocol Verantwoord Zwemmen
Kijk hier voor het protocol ‘Desinfectie en hygiene’
Kijk hier voor Legionellabeheer na coronamaatregelen

Verruimen onder- en bovengrens

Maar hoe moet dat dan nu als de zwembaden op korte termijn open willen? “Voor het protocol komt er een tussenoplossing die is gebaseerd op advies van deskundigen, waaronder handhavers provincies en laboratoria, over PH-waarden en vrij beschikbaar chloor waarmee wij op safe spelen. De verplichte onder- en bovengrenzen moeten voor de periode van de coronamaatregelen worden verruimd om te garanderen dat het virus wordt gedood.” Voor het protocol is gewerkt aan een goed onderbouwd verhaal waarmee zwembaden op korte termijn veilig kunnen opstarten. Voor Lans is het vooral ook het resultaat van een mooie samenwerking met Marc Vierboom en Chris van Veluwen van de VTZ en alle andere betrokken partijen binnen de zwembranche. “Het is goed om te zien dat in deze crisis de zwembranche zijn handen ineen heeft geslagen en er met elkaar, veelal achter de schermen, hard wordt gewerkt om de branche uit deze crisis te helpen. Uit alle ellende is er dan toch iets moois ontstaan, laten we dit vooral met elkaar vasthouden. Ook na deze crisis.”

Sera Dataduiker