11 oktober - ZwembadBranche Dag

‘Weer terug naar normaal, daar verlangen wij allemaal naar’

Een kolkende menigte van jong tot oud die zich vermaakt in en bij het water van het zwemparadijs. Johanneke Hagedoorn van Beerze Bulten kan er alleen nog maar van dromen. Maar toch lijkt er licht aan het einde van de tunnel, Beerze Bulten doet mee aan de pilot testevenementen. Voor veel testlocaties kwam het vrij onverwachts, sommigen zwembaden zijn dan ook nog niet zover om deze maand mee te kunnen doen. Het zwemparadijs in Beerze is klaar voor gebruik alleen op korte termijn moet er nog wel veel gebeuren, maar de medewerkers hebben er vooral zin in. “Wij vinden dat natuurlijk heel spannend, veel is nog nieuw voor ons. Maar wij zijn blij dat wij zo ons steentje kunnen bijdragen aan het heropenen van onze samenleving.”

Niet ideaal

Beerze Bulten is een grote familiecamping in het Overijsselse Beerze, een buurtschap in de gemeente Ommen. Naast een overdekt speelparadijs en diverse speeltuinen, kunnen de gasten zich kostelijk vermaken in het zwemparadijs en in de zomer ook in het buitenbad. Daarnaast is het zwembad van de Beerze Bulten een populaire plek voor daggasten. Maar het afgelopen jaar heeft Johanneke weinig gasten blij kunnen maken. “Afgelopen zomer hebben wij in combinatie met ons buitenbad 350 bezoekers per anderhalf uur kunnen ontvangen. Natuurlijk niet ideaal, maar hierdoor konden we wel onze verblijfgasten dagelijks de kans geven om te komen zwemmen. In het najaar hebben wij tot aan de tweede lockdown 30 mensen kunnen toelaten per tijdslot. Dat is natuurlijk niks vergeleken bij hoeveel mensen er normaal gesproken rondlopen, maar het was beter dan niks.”

Lees ook: ‘De eerste die deze handschoen oppakt, is in mijn ogen spekkoper’

Geen testsamenleving

Reden ook dat Johanneke met haar team uitkijkt naar 15 april als 100 mensen een dagje mogen komen zwemmen in het kader van de pilot testevenementen. Al kwam het, net als voor andere zwembaden die als pilot op het overzicht stonden, wel onverwachts. “Ongeveer een week geleden werden wij benaderd door Hiswa-Recron met de vraag of wij mee wilden doen. Hier moest ik overigens niet lang over nadenken. Wij vinden het belangrijk dat de samenleving weer open kan en als wij daar aan bij kunnen dragen door het faciliteren van deze pilot, doen wij dat graag. Daarbij is het ook voor onze medewerkers natuurlijk een enorme opsteker om weer eens te mogen doen wat je het liefste doet: gasten verwelkomen en vermaken.” Waarbij Johanneke wil benadrukken dat zij zeker geen voorstander is van een testsamenleving. “Ik vind het heel belangrijk dat wij met elkaar kijken naar mogelijkheden zodat wij weer meer kunnen doen, zonder dat het virus daarmee verder wordt verspreid. Een goed werkend testbeleid is dan een mogelijkheid. Natuurlijk willen wij niet dat je straks alleen maar naar de Beerze Bulten kan komen als je een negatieve test hebt, dat vragen wij nu ook niet van onze verblijfgasten. Ik denk dus ook niet dat het zover zal komen.” Aan de medewerkers verplicht Johanneke niet of zij willen testen. “Ik laat iedereen daar vrij in. Uiteraard gelden alle overige maatregelen zoals thuisblijven bij klachten en je laten testen, gebruik van mondkapje en afstand houden. Het is het afgelopen jaar heel goed gegaan, ik verwacht hier dus nu ook geen problemen mee.”

Duidelijke communicatie

Hoewel het zwemparadijs zelf helemaal klaar is voor gebruik, moet er op korte termijn nog wel veel gebeuren. “Wij waren al gewend om te werken met een reserveringssysteem, maar we willen het nu aanpassen naar deze pilot. Het moet duidelijk zijn dat mensen zich moeten aanmelden en pas naar binnen mogen met een negatieve test die zij hebben gedaan in een van de aangewezen teststraten.” Dat laatste vindt Johanneke nog wel spannend omdat er geen teststraat in de buurt is. “De dichtstbijzijnde is in Zwolle of Enschede, het is natuurlijk de vraag of mensen dat ervoor over hebben.” Daarnaast zijn er nog wat openstaande vragen. “Wij hebben van de Hiswa-Recron wel algemene informatie gekregen, maar voor ons is nog onduidelijk of de douches open mogen en of de kinderen onder 12 die zich niet hoeven te testen wel meetellen in het maximum van 100. Omdat het een doordeweekse dag is, verwachten wij veel niet-schoolgaande kinderen.” Hoewel Johanneke al wel veel enthousiaste reacties heeft gekregen, is zij zich ook bewust van de kritische geluiden die dit kan oproepen. “Ik snap heel goed dat het gevoelig kan liggen, wij kijken daarom nog goed naar onze communicatie zodat duidelijk is waarom wij meedoen. Ik vind het heel belangrijk dat er nu geen ruis ontstaat. Maar bovenal hoop ik natuurlijk dat wij in deze zomer een stuk verder zijn met vaccineren en testen overbodig is. Weer terug naar normaal, daar verlangen wij volgens mij allemaal naar.”
Piscine Global