(Weer) naar zwemles? Zo bereid je een kind goed voor

Nederland start weer op. De eerste scholen zijn alweer gestart en de komende twee weken volgt de rest. Alles weer in het gareel. Voor sommige kinderen is dat best lastig. Heb jij deze zomervakantie geen zwemles gegeven? Dan kan ook het opstarten van de zwemlessen weer spannend zijn voor kinderen. Als ouders kun je je kind natuurlijk helpen. Hierbij een aantal tips voor zwemouders om het begin na een lange vakantie -of überhaupt de eerste zwemles- iets minder spannend te maken.

 1. Maak geen drama van het afscheid
  Laten we meteen maar eerlijk zijn: de eerste zwemles kan voor kinderen al spannend genoeg zijn zonder ‘hysterische’ ouders bij de deur. Sommige kinderen zijn wat zenuwachtig en vinden het allemaal een beetje eng. Het is daarom wel handig dat ouders juist rustig blijven. Maak het afscheid duidelijk en doe niet verdrietig. Geef heel duidelijk aan hoe lang het gaat duren en wanneer je weer komt om op te halen. En vooral: Keep calm!
 2. Maak de eerste zwemles niet onnodig spannend
  Het is voor ouders best een dingetje: eindelijk gaat de kleine meid of jongen op zwemles. Al ver van tevoren is het onderwerp van gesprek. Leg uiteraard duidelijk uit dat de zwemles eraan komt, maar voorkom dat de verwachtingen al ver van te voren te hoog gespannen zijn. Nieuwe kinderen en een nieuwe juf of meester is al heftig genoeg. Laat staan dat kinderen ook nog eens uit hun comfortzone moeten gaan en iets moeten gaan leren wat de meesten nog totaal niet kunnen. Oprecht een sprong in het diepe.
 3. Lees ook: Wat vindt een kind nu écht van de zwemles? Zo kom je erachter!

 4. Je hoeft niet alles te weten…
  ‘Hoe was je eerste zwemles? Wat hebben jullie allemaal gedaan? Wie zitten er allemaal in je groep? Wat vond je het leukst?’ Grote kans dat je dit allemaal meteen wilt weten. Maar geef je kind hierin wel wat ruimte. Hij of zij is blootgesteld aan behoorlijk wat nieuwe prikkels en moet dit waarschijnlijk zelf ook nog verwerken. Vraag iets algemeens en kijk wat je kind er uit zichzelf over wilt vertellen. Laat het onderwerp ook vooral even rusten als je merkt dat het er nog niet over wilt praten, en pak het op een later moment weer op. Niks forceren, het komt vanzelf wel.
 5. Zet je kind nooit te gehaast af
  Weest vooral ook niet te gehaast. Na de eerste paar keren zijn sommige ouders geneigd om snel even te helpen met omkleden en dan weg te gaan. Je kind is toch immers gewend? Niet verstandig, kinderen zijn hier heel gevoelig voor. Het is belangrijk om de nieuwe wereld van je kind beter te leren kennen. Welke kinderen zitten er nog meer op zwemles, wie zijn de ouders, met welke kinderen heeft jouw kind een klik. Neem hier ook goed de tijd voor.
 6. Vermijd teveel prikkels
  Hoewel een zwemles voor sommige ouders een eeuwigheid duurt, is het vaak maar een uurtje. Ervoor of erna kan er dus nog makkelijk worden gespeeld met vriendjes en vriendinnetjes. Zo menen de kinderen vaak zelf. Maar in het begin is dat wel veel voor kinderen. Beter is het om de middag vrij te houden. Natuurlijk moet je voorkomen dat kinderen dit als straf zien, maar ook hier geldt: wees eerlijk en duidelijk. En na verloop van tijd zul je vanzelf merken dat je hierin makkelijker kunt worden.
 7. Blijf op de hoogte
  Vragenuurtjes, kijkles, wisselingen van badjuffen en -meesters. Ook bij de zwemles komt weer heel wat kijken. Zorg dan ook vooral dat je op de hoogte bent en blijft. Blijf ook in contact met de badjuf of -meester en houd hen ook op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in het leven van het kind die van invloed kunnen zijn op het leerproces van het kind. Uiteindelijk is ook het zwemdiploma een co-creatie tussen kind, docent en ouder.

Met dank aan Famme