23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Zwemlessen en zwemvoorlichting op veel opvanglocaties

De werkdruk voor medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is hoog en daardoor is het lastig om sport- en beweegaanbod voor de bewoners te organiseren, zo blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Maar veel locaties bieden wel zwemlessen aan, soms in combinatie met zwemvoorlichting. Voor het borgen van zwemveiligheid onder bewoners heel belangrijk. Nederlanders met een migratieachtergrond zijn vaker slachtoffer van verdrinking dan autochtone Nederlanders omdat niet iedereen goed kan zwemmen en men zich niet altijd voldoende bewust is van de gevaren.

Samenwerking COA

Nieuwkomers hebben vaak minder kennis over de risico’s van water. Zij zijn over het algemeen minder opgegroeid met informatie over water dan mensen die geboren zijn in Nederland. Hierdoor onderschatten zij vaak de gevaren van water en overschatten ze hun eigen zwemvaardigheid. Om verdrinkingen onder mensen die niet in Nederland zijn opgegroeid zoveel mogelijk te voorkomen, wordt vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid en het Nationaal Actieplan Zwemveiligheid asielzoekers samengewerkt met het COA. Het gaat daarbij onder andere om betere voorlichting, maar ook om deelname aan zwemlesprogramma’s en lokale samenwerking. Silke Oude Weernink, Nationale Raad Zwemveiligheid, laat weten veel waarde te hechten aan deze samenwerking. “Het COA vindt de zwemveiligheid van bewoners heel belangrijk en heeft daarom budget beschikbaar gesteld voor het faciliteren van zwemlessen. Hierdoor kan op veel locaties worden gewerkt aan de zwemveiligheid van de bewoners.”


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.



Lees ook: Zorgen om zwemveiligheid kinderen: ‘let heel goed op kinderen in en rondom open water’

Maatschappelijke functie

De data van het onderzoek van het Mulier Instituut is van het najaar 2021, maar Silke laat weten dat ondertussen verder is gewerkt aan het vergroten van de zwemveiligheid. “Een aantal onderdelen zijn inmiddels verbeterd. Zo is zwemveiligheid een vast onderdeel van het voorlichtingsprogramma, is er voor kinderen een beloningssysteem in ontwikkeling en worden de zwemlessen voor azc-bewoners tot en met 35 jaar vergoed door het COA.” Helaas is het de aanhoudende druk op de locaties niet altijd mogelijk om op elke locatie zwemlessen op te zetten. “Medewerkers van het COA moeten de noodopvanglocatie vaak in korte tijd opzetten en er is niet altijd voldoende personeel beschikbaar. Als een noodopvanglocatie langer open is, worden de mogelijkheden voor deze activiteiten vaak wel onderzocht en de activiteiten waar mogelijk uitgevoerd.” Verder laat Silke weten dat er ook zwemlesaanbieders zijn die de zwemlessen organiseren in combinatie met andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld Nederlandse les. “Wij ondersteunen dit van harte en vergroten daarom ook de lokale samenwerking met gemeenten om de lessen beter te kunnen koppelen aan bijvoorbeeld de inburgering van statushouders. Hiermee laat de zwembranche zien zich niet alleen in te zetten voor de zwemveiligheid van iedereen, maar wordt ook de maatschappelijke functie van een zwembad weer eens benadrukt.”

Gegevens activiteiten uitgevoerd voor het vergroten van de zwemveiligheid en/of zwemvaardigheid uit: Het sport- en beweegaanbod op opvanglocaties