11 oktober - ZwembadBranche Dag

Week van het Werkgeluk: ben jij gelukkig met je werk?

Iedereen wil natuurlijk graag gelukkig zijn, ook op het werk. Tenslotte brengen we daar een groot deel van onze tijd door, zo’n dertig procent van ons leven. Daarbij heeft ons werkgeluk grote invloed op de rest van ons leven. Werkgeluk zou dan ook hoog op de agenda van organisaties moeten staan, zo vindt Happy Office. En om dat onder de aandacht te brengen, hebben zij deze week uitgeroepen tot de Week van het Werkgeluk: iedereen gelukkig op het werk!

Werkgeluk

Uit onderzoek blijk dat 27% één of meerdere slechte werkdagen per week ervaart. Ondanks de toegenomen aandacht voor (werk)geluk, zien we dat er in NL nog een groot verschil is tussen hoe gelukkig we ons voelen op het werk en in de rest van ons leven. Ons werk scoort beduidend lager. Dat is jammer, want we brengen veel tijd door op ons werk. Bovendien, als we daar gelukkig zijn heeft dat ook veel effect op de rest van ons leven. En ook voor organisaties is werkgeluk relevant. Gelukkige medewerkers zijn gezonder, meer betrokken, werken beter samen en zijn productiever. En zeker als de wereld er zoals nu even anders uitziet dan we zijn gewend en er veel onzekerheden zijn, is het vooral ook belangrijk dat er aandacht is voor werkgeluk.

Zelf doen

En dus is het belangrijk om te weten wanneer je gelukkig bent met je werk. Maar ook wanneer je collega’s gelukkig zijn en welke werkcultuur geluk bevordert. Klinkt dit ingewikkeld? Dat is het dus niet. Je kunt er namelijk zelf heel veel aan doen. Je kunt zelf en samen met je collega’s je eigen werkgeluk en dat van je collega’s creëren. Hoe dan? PERK leidt uiteindelijk naar meer geluk op de werkvloer.

PERK

PERK staat voor Purpose, Engagement, Resilience, Kindness. Oftewel: een hoger doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid. Alle vier zorgen voor meer werkgeluk en alle vier kun je zelf beinvloeden. Wat kun je doen?

    1. Purpose. Om geluk te vinden in je werk is het belangrijk dat je een hoger doel hebt, dat je iets doet dat past bij jouw belangrijkste persoonlijke waarden. Dat de dagelijkse werkzaamheden die je doet, dingen zijn waar je van houdt en ook in gelooft.
    2. Engagement. Naast het hebben van een hoger doel is het ook van belang dat je emotioneel betrokkenheid bent. Hierbij spelen de drie elementen rol plezier (leuk contact met collega’s), autonomie (de ruimte om zelf te beslissen over je agenda, je taken en je persoonlijke ontwikkeling) en opgaan in je werk (en dus niet de tijd zien wegtikken).
    3. Resilience. Dit heeft alles te maken met veerkracht: kun je omgaan met tegenvallers? Ben je in staat om hier lering uit te trekken en je aan te passen aan nieuwe omstandigheden.
    4. Kindness. Tot slot iets wat natuurlijk voor alles geldt: respect. Werkgeluk draait ook om vriendelijkheid op de werkvloer. Respectvol met elkaar omgaan, spullen delen, goed luisteren naar elkaar, ervaringen uitwisselen, complimenten geven. Zeker ook goed natuurlijk voor de samenwerking.

Meer weten over werkgeluk? Met het Happy Office manifest – De vier pijlers van een positieve werkcultuur creëer je stap voor stap een positieve werkcultuur.
Sera Dataduiker