23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Heb jij ZwembadBranche #75 al gelezen?

De afgelopen jaren stond de september editie van ZwembadBranche in het teken van de ZwembadBranche Dag. Een extra dik beursnummer waarin wij toeleefden naar de dag die helemaal in het teken staat van de zwembranche. Maar zoals je wellicht al weet is er dit jaar geen ZwembadBranche Dag. Het virus leeft weer op en we moeten met elkaar drukte vermijden. Hoe graag wij ook de branche bijeen willen brengen, onze gezondheid staat te allen tijde voorop. Gelukkig ligt vandaag wel ZwembadBranche #75 bij jou in de bus. In deze uitgave blikken wij terug op de afgelopen maanden, hoe was de coronatijd voor de zwembranche? Maar daarnaast kun je natuurlijk ook de ‘gewone’ verhalen lezen zoals je van ons bent gewend.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Henny Beekwilder neemt afscheid

“Na mijn vijftigste ga ik rustig afbouwen”, zei Henny Beekwilder een kwart eeuw geleden. Het is een understatement om te zeggen dat dat niet helemaal is gelukt. Maar nu Beekwilder de 74 is gepasseerd, gaat hij toch echt met pensioen. Met een gerust hart laat Beekwilder Nationaal Beroepsopleiding Zwemonderwijzer (NBZ) achter. “Het was niet altijd makkelijk maar nu staat er een solide opleidingscentrum, dat zelfs sterk genoeg is om deze coronacrisis te doorstaan. Ik kan dan ook met een goed gevoel opstappen, ook wetende dat Lianne Friemann het van mij overneemt. Er staat een nieuwe generatie te wachten en daar zet ik graag een stapje voor opzij.”

15 jaar zwemles

Het behoort veelal tot het verleden: leren zwemmen met een haak, schreeuwende zwemleraren vanaf de rand en bibberende kinderen in een rijtje. Het zwemonderwijs is in de loop der jaren wel veranderd. Er wordt veel meer gekeken naar het kind en termen als spelenderwijs leren, differentiëren en beleving creëren hebben hun intrede gedaan. Tijdens dit jubileumjaar waarin wij 15 jaar bestaan, blikken wij graag terug op thema’s binnen de zwembranche. Deze editie kijken we naar het leren zwemmen. Wij vroegen Leone Hamaker en Claartje Driessen even terug te gaan in de tijd. Welke ontwikkelingen binnen het zwemonderwijs hebben zij de afgelopen 15 jaar gezien?

Het drukken en verzenden van ons magazine duurt een week. Zeker in deze tijd kan er in een week veel gebeuren. Meld je daarom vandaag nog aan voor onze digitale nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de zwembranche.

Zwembranche in coronatijd

De zwembaden zijn alweer ruim 4 maanden open. Als één van de eerste sectoren profiteerden zij van de versoepeling van de maatregelen. Gelukkig maar, het zwembad vervult een belangrijk functie. Maar de situatie is nog zeker niet ideaal. De maatregelen hebben ook voor zwembaden grote gevolgen. Wij vroegen een aantal spelers in de branche om terug te blikken. Hoe groot is de bezettingsgraad door de maatregelen en heeft men personeel moeten ontslaan? Maar ook wordt er vooruit gekeken en naar de uitdagingen die ons nog staan te wachten, wat betekenen de coronamaatregelen voor de jaarcijfers van 2020 en hoe denkt men er bovenop te komen?

Leiderschap in coronatijd

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Gelukkig zijn we uit de intelligente lockdown, maar ‘normaal’ is het leven nog niet. Daarnaast is er nog veel onzekerheid: lopen de cijfers nu echt op en komt er een tweede golf of houden we het toch onder controle? Hoe toon je leiderschap als zoveel onzeker is? Volgens Iñez van Boxtel, gespecialiseerd in sociale innovatie en organisatie advies, is sociaal leiderschap nu cruciaal. “Het is de kunst om te schakelen en in verbinding te komen en blijven staan met je medewerkers. Om je aan te passen en de juiste snaar weten te raken. Want in deze tijd ligt de nadruk vooral op de sociale kant van het leiderschap.”

En meer… veel meer!

Zo vertelt Jan Rijpstra waarom het zo belangrijk is voor onze zwemveiligheid dat wij weten wat de gevaren zijn bij zwemmen in open water, benadrukken Petra van den Hoek en Sjors Lommerts het belang van een veilig sportklimaat en laat Demian Kortekaas weten hoe de Dutch Dolphin Swimming Club denkt dat technologie de zwemles leuker maakt. En natuurljk delen onze columnisten ook dit keer weer hun visie op ontwikkelingen in de zwembranche.

Lees ZwembadBranche #75 online via deze link