10 oktober ZwembadBranche Dag

Webinar ‘Alle vragen over Nieuwkomers’ ook voor zweminstructeurs

Eerder al constateerde het Mulier Instituut dat kinderen van vluchtelingen vaak niet kunnen zwemmen en dat zij meer hulp nodig hebben om met zwemles te beginnen. Ook hebben zij hulp nodig om het vol te houden tot en met het behalen van hun zwemdiploma’s. Daarnaast kunnen zweminstructeurs tegen barrières aanlopen zoals taal en cultuur en voor pedagogische en praktische vragen komen te staan. Het Centrum voor Pedagogisch Contact geeft een gratis algemeen webinar voor mensen werkzaam in het onderwijs waarin vragen over nieuwkomers centraal staan.

Geen vanzelfsprekendheid

Uit onderzoek blijkt dat ouders en professionals diverse belemmeringen ervaren bij het prioriteren van, beginnen aan en voortzetten van zwemles voor vluchtelingenkinderen. Dit komt onder meer doordat zwemles geen vanzelfsprekendheid is in het land van herkomst, de woonsituatie niet stabiel is en daardoor de continuïteit belemmert en ook de financiële situatie maakt het lastig. En hoewel de meeste gemeenten hiervoor een regeling bieden, zijn deze veelal niet bekend en lastig toegankelijk. Gelukkig zijn er mooie initiatieven in de zwembranche om deze kinderen te helpen en samen met hun ouders te stimuleren te leren zwemmen. Bij Sportfondsen Nijmegen hebben ze daarom een tienergroep opgezet speciaal voor kinderen van vluchtelingen, zodat zij ook de kans krijgen een zwemdiploma te behalen. Het Jeugdjournaal ging daar langs voor hun item over zwemles voor kinderen van vluchtelingen naar aanleiding van het onderzoek van het Mulier Instituut.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.‘Alle vragen over nieuwkomers’

Geef jij ook les aan vluchtelingen of heb jij nieuwkomers in jouw zwemles? Zeker het afgelopen jaar zijn er ook veel kinderen uit Oekraïne gevlucht naar Nederland waardoor er nu ook steeds meer kinderen uit Oekraïne op zwemles zitten. Daarnaast hebben we te maken met een stroom asielzoekers. Natuurlijk wil je ieder kind graag leren zwemmen, maar vind jij het soms lastig en loop jij tegen dingen aan? Heb jij te maken met kinderen die op de eerste maandag van de maand in paniek raken van ons luchtalarm of in de pauzes steeds op elkaar schieten en vluchtelingenkinderen die zelf discrimineren. En vraag jij je wel eens af of je juist wel of niet aandacht moet geven aan het nieuws? In de gratis webinar ‘Alle vragen over nieuwkomers’ van Marcel van Herpen staan pedagogische en praktische vragen over nieuwkomers centraal. Marcel vertelt je meer over hoe je ook deze kinderen goed kan begeleiden wijs en met plezier iets kunnen leren. Waar je op moet letten, hoe je in bepaalde situaties kunt handelen. En wil je dat jouw vraag sowieso besproken wordt, dan mag je deze vooraf mailen naar: k.dejonge@lowanpo.nl. De webinar vindt plaats op donderdag 24 november van 16.00-17.00 uur, je kunt je gratis aanmelden via het Centrum Pedagogisch Contact.

Lees meer informatie over het onderzoek in de blog Zwemles toegankelijker voor vluchtelingenkinderen: wat kun jij hierin betekenen? of lees de bevindingen in het rapport: ‘Belemmeringen bij het leren zwemmen voor kinderen van vluchtelingen’.


advertentie

Normec