23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Wanneer wordt een gezonde leefstijl een obsessie?

Ken jij zwemfans die super goed bezig zijn. Diehards die geen training overslaan en naast bewegen ook heel bewust en gezond leven? Heel fijn, gezond willen leven en werken aan een gezonde leefstijl is heel belangrijk. Het houd je fit en vitaal en is goed voor lichaam en geest. Maar ook hiervoor geldt, waar te voor staat is nooit goed. Wanneer het obsessief wordt, is het belangrijk om een stapje terug te doen of hulp in te schakelen. Maar wanneer is het obsessief? Wanneer herken je dit gedrag bij jouw zwemfans?

Obsessie

Als we kijken in de Dikke van Dale is een obsessie iets wat iemand onophoudelijk in diens gedachten bezighoudt. Als je een obsessieve gedachte hebt kan je deze niet uit je hoofd zetten, ook al wil je dat zo graag. Je hebt er geen controle over, het wordt dwangmatig en kan leiden tot dwangmatig gedrag: dingen die je van jezelf moet doen om weer rustig te worden. Dit worden ook wel dwanghandelingen genoemd. Een obsessie hoeft niet altijd ongezond te zijn. Soms is het tijdelijk en kan iemand het na een tijd weer loslaten. Het wordt wel een probleem als het een blijvende gedachte is en het leidt tot ongezond gedrag. Op die manier kunnen je relaties eronder lijden, of je prestaties studie of werk. Maar ook je mentale en fysieke gezondheid kunnen achteruit gaan. Een obsessie kost behoorlijk wat energie.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Herken de signalen

Fit zijn en bezig zijn met een gezonde leefstijl is populair. Sociale media staat bomvol met fitboys en fitgirls. Niks mis mee toch, die focus op gezonde voeding, afvallen en sport? Inderdaad is er niets op tegen om aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Maar alles heeft een keerzijde. Je kunt dan ook té veel bezig zijn met fit worden – en dat kan juist ongezond zijn. Hieronder een aantal voorbeelden van obsessief gedrag ten aanzien van een gezonde leefstijl.

Doorslaan in gezond eetgedrag

Gezond eten is natuurlijk goed. Maar als iemand in paniek raakt bij taart, drankjes en snacks, zichzelf veroordeelt als gezond eten niet is gelukt en hier continu mee bezig is, heb je het risico dat iemand doorslaat. Sterker nog, dit lijkt dan sterk op gedragingen die passen bij orthorexia. Bij orthorexia wil iemand zo gezond eten dat hij of zij nooit meer iets eet wat je op enige wijze als ongezond zou kunnen definiëren. Maar als je in de basis gezond eet en regelmatig beweegt, kan het natuurlijk geen kwaad om een keer iets ‘ongezonds’ te eten. Het gaat uiteindeljk om je gehele voedingspatroon én hoe je met eten omgaat.

Een obsessie voor de weegschaal

Houd iemand nauwlettend de calorie-inname in de gaten en telt hij of zij het aantal verbrande calorieën? Weet je dat iemand elke dag of misschien zelfs meerdere keren per dag het gewicht controleert? En raakt iemand in paniek als het gewicht wat schommelt of als iemand een keer per ongeluk meer calorieën heeft binnengekregen dan van tevoren ingeschat? Dan is het hoog tijd om het lijnen meer los te laten. Wanneer je merkt dat het iemand niet lukt om deze obsessieve gedachten met eten en wegen los te laten, is het verstandig om voor te stellen hulp in te schakelen.

Vaste klant in de sportschool

Regelmatig een bezoekje brengen aan het zwembad is zeker niet verkeerd. Sterker nog, als iemand een goed trainingsplan heeft waarbij hij of zij regelmatig traint dan is dat prima. Maar aan regelmatig sporten zit een keerzijde. Bijvoorbeeld als alles moet wijken voor een duik in het zwembad. Zegt iemand sociale afspraken af omdat hij of zij moet zwemmen? Wordt iemand echt chagrijnig als hij of zij een keer niet kan? Traint iemand door ondanks een blessure die juist rust vereist? Dan is dit het moment om diegene er op te wijzen even bewust stil te staan bij dit gedrag om te bedenken wat echt belangrijk is voor hem of haar.

Professionele hulp

Dit zijn enkele voorbeelden van wanneer gezond gedrag doorslaat in ongezond gedrag. Herken je deze signalen bij mensen die bij jou zwemmen? Dan is het tijd om hier extra aandacht aan te besteden en iemand hiervan bewust te maken. En eventueel voor te stellen hulp te zoeken om hier samen met een professional iets aan te doen. Want obsessies maken allesbehalve gelukkig. Van te obsessief bezig zijn met je gezondheid of gewicht is nog nooit iemand beter of gelukkiger geworden. En geluk is natuurlijk ook een erg belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl.

Met dank aan FIT.nl, een platform voor fitness, afvallen en voeding waar een team van deskundigen je op de hoogte houdt met artikelen en oefeningen en recepten deelt voor een fitter leven.