23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Energiecrisis: hoe houdt een zwembad zich nu staande?

Zwembaden zijn enorme energieverbruikers en dat is slecht voor het milieu en kost veel geld. Zeker gezien de huidige prijsstijgingen, kunnen het zware tijden worden voor zwembaden. Daarnaast klinkt er vanuit de samenleving een moreel appél om te minderen. Verduurzamen gaat helaas niet van de ene op de andere dag. Hoe houdt een zwembad zich dan nu staande?

Maatregelen

Niet alle zwembaden worden meteen geconfronteerd met hoge prijsstijgingen. Een aantal heeft nog een vast contract en er zijn zwembaden die dusdanig zijn verduurzaamd dat het effect gering is. Wel zijn er al verschillende zwembaden die maatregelen hebben getroffen om het gasverbruik te verminderen, vaak ook vanwege morele bezwaren. Voor Sportfondsen was dit laatste een van de redenen om de temperatuur van het zwemwater te verlagen, daarnaast wil men zo op de kosten besparen. De gemeente Amsterdam heeft nog niet veel last van de stijgende prijzen doordat men nog vaste contracten heeft tot einde dit jaar. Wel wordt er al gekeken naar mogelijke maatregelen en vanuit moreel oogpunt heeft men nu al het zwemwater van de Amsterdamse baden aangepast naar beneden. Daarnaast wordt binnen de branche gevreesd voor meer maatregelen en in het ergste geval een mogelijke sluiting van een zwembad. De zwembranche hoopt dan ook dat de overheid over de brug komt met een compensatie, maar of dit gaat gebeuren is de vraag.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Impact

Hoewel André de Jeu (VSG) graag ziet dat de zwembaden worden gecompenseerd, verwacht hij niet dat de rijksoverheid de zwembaden financieel tegemoet gaat komen. “Natuurlijk zijn wij in gesprek, maar ik acht de kans heel klein. In coronatijd zijn er generieke maatregelen genomen, dat is nu veel lastiger. Dit geldt niet alleen voor de zwembranche, maar voor meerdere sectoren.” Volgens De Jeu zal er op lokaal niveau moeten worden gekeken naar mogelijkheden. “Voor de korte termijn kun je kijken hoe je de lasten beheersbaar houdt, voor op de lange wordt het steeds aantrekkelijker om te verduurzamen. Maar aangezien de zwembranche hier niet de enige in is, zal dit ook niet zomaar in gang kunnen worden gezet.” Daarbij sluit André niet uit dat de prijs van het toegangskaartje omhooggaat, iets waarvan veel zwembaden nu zeggen dit niet te willen. “Alle prijzen gaan omhoog, dus ook ander inkoop voor zwembaden, en dus is het niet uit te sluiten dat ook het zwemmen duurder wordt. Vraag is dan natuurlijk of dit van invloed is op de bezoekersaantallen, maar we weten dat de prijselasticiteit voor sommige doelgroepen gering is. Tegelijkertijd weten wij ook dat veel huishoudens het nu door de hoge inflatie sowieso moeilijk hebben. Gelukkig hebben gemeenten fondsen om bewegen betaalbaar te houden voor de lage inkomens, maar door de huidige prijsontwikkelingen kan het ook lastig worden voor de middeninkomens. Zij kunnen nu geen gebruik maken van deze fondsen. Daarbij zitten gemeenten nu net na de lokale verkiezingen nog midden in het proces van formeren, wat het ook lastig maakt.” Om de impact goed in kaart te hebben, werkt VSG met partijen uit de branche aan een analyse. “Op een bierviltje kan ik het wel uitrekenen, maar als je het precies weet kun je als zwembad samen met de gemeente gerichter kijken naar oplossingen.” De Jeu verwacht wel dat gemeenten constructief zullen meedenken om te voorkomen dat deze energiearmoede leidt tot meer beweegarmoede. “Geen enkele gemeente wil natuurlijk dat een zwembad hierdoor omvalt. Het zwembad heeft een maatschappelijke functie en is nodig in de strijd tegen de zorg- en beweegcrisis. Maar ergens moet de rekening worden betaald. Het is daarom belangrijk om met elkaar te kijken hoe we er zo eerlijk mogelijk voor kunnen zorgen dat het zwembad overeind blijft.”

Lees meer over energie besparen en duurzame toepassingen op de korte termijn in ZwembadBranche #83