Wanneer moet je in deze coronatijd wel en niet naar je werk?

Waar je in de ‘normale’ wereld met de eerste verkoudheidsklachten gewoon nog aan het werk ging, is dat nu wel anders. Nu gaan alle alarmbellen rinkelen: heb ik corona en moet ik mij testen? Maar tot aan de uitslag mag je niet werken, meld je je dan ziek? Of een huisgenoot heeft klachten, mag je dan wel werken? Wat als je in contact bent geweest met een medewerker die positief is getest en wat zijn nauwe en overige contacten? In het document Veelgestelde vragen corona en medewerkers van Stichting Sociaal Fonds Zwembaden en Zwemscholen vind je antwoorden.

Eenduidige communicatie

Rondom het onderwerp ‘corona’ en ‘personeelsbeleid’ ontstaan veel vragen: wat betekenen de richtlijnen en maatregelen voor het werk? Partijen van de cao zwembaden en zwemscholen hebben daarom de meest voorkomende vragen beantwoord in een document. Hanan Yagoubi (FNV Zwembaden) is blij dat het document er is. Het is een uitzonderlijke tijd, in vele opzichten, maar zeker ook voor werkgevers en werknemers en daarom is duidelijkheid heel belangrijk. “Er is grote behoefte aan eenduidige communicatie richting de branche over dit onderwerp zodat men weet hoe te handelen. Er kwamen veel vragen binnen van zowel werknemers als werkgevers. Het is funest wanneer werknemers contact opnemen met de vakbond of met de werkgever en ze krijgen twee verschillende antwoorden. Het zijn al onzekere tijden. Duidelijke communicatie is daarom nu nog meer van belang. En dat doe je het beste door samen te communiceren.”

Gelukkig met je werk: zo doe je dat!

Wel of niet naar het werk?

Natuurlijk kun je voor veel vragen terecht bij de Rijksoverheid en zijn er de richtlijnen van de RIVM die houvast bieden. Maar dan nog kun je specifieke vragen hebben als werknemer of werkgever in de zwembranche. In het document Veelgestelde vragen corona en medewerkers wordt antwoord gegeven op vragen als corona en vakantie, voorzorgsmaatregelen en verkoudheid in tijden van corona. Daarnaast wordt er uitgebreid ingegaan op het testen. Wanneer moet je je laten testen en kan je als werknemer worden verplicht je te laten testen en vervolgens de uitslag te overhandigen? Maar ook: wanneer mag je nog naar je werk komen en wanneer niet, wat wordt er bedoeld met nauwe en overige contacten? Om de keuze moet ik nu wel of niet naar mijn werk te vergemakkelijken, is een beslisboom gemaakt om aan de hand van de richtlijnen van de RIVM duidelijkheid te gegeven.

Nog vragen?

Mocht er een vraag niet tussen staan of vraag je je af het antwoord ook in jouw situatie van toepassing is, dan kunnen werkgevers contact opnemen met WiZZ en werknemers met de afdeling HR of met de vakbond. En uiteraard geldt ook voor deze ‘Veelgestelde vragen corona en medewerkers’, net als voor alles aangaande corona, dat veranderende maatregelen of inzichten kunnen zorgen voor een aanpassing van de vragen en antwoorden.

Lees hier Veelgestelde vragen corona en medewerkers