Op zoek naar die ene leverancier?

Gelukkig met je werk: zo doe je dat!

Leven om te werken? Tegenwoordig werken we om te leven. Er is zoveel meer in het leven dan werk: gezin, hobbies, sociaal leven, reizen, sporten. Werken maakt daar een onderdeel van uit. En aangezien het leven te kort is voor minder leuke dingen, wil je natuurlijk wel dat werken ook leuk is. Maar hoe creëer je werkgeluk?

Productiever

Ten eerste: waarom is werkgeluk eigenlijk zo echt belangrijk? Mensen die gelukkiger zijn op het werk zijn meer toegewijd aan hun organisatie, stijgen sneller op naar posities van leiderschap, zijn productiever en creatiever en lijden minder gezondheidsproblemen. Uit onderzoek blijkt steeds meer dat geluk geen bijzaak is, maar hoofdzaak.

Zelf doen

En dus is het belangrijk om te weten wanneer je gelukkig bent met je werk. Maar ook wanneer je collega’s gelukkig zijn en welke werkcultuur geluk bevordert. Klinkt dit ingewikkeld? Dat is het dus niet. In een column van Ben Tiggelaar las ik dat je er zelf namelijk heel veel aan kan doen. Je kunt je eigen werkgeluk creëren. Hoe dan? Wel eens gehoord van PERK? Ik nog niet maar PERK, maar dit leidt uiteindelijk naar meer geluk op de werkvloer.

Lees ook: Wat maakt ons sterk? Teamwerk!

PERK

PERK staat voor Purpose, Engagement, Resilience, Kindness. Oftewel: een hoger doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid. Alle vier zorgen voor meer werkgeluk en alle vier kun je zelf beinvloeden. Wat kun je doen?

  1. Purpose. Om geluk te vinden in je werk is het belangrijk dat je een hoger doel hebt, dat je iets doet dat past bij jouw belangrijkste persoonlijke waarden. Dat de dagelijkse werkzaamheden die je doet, dingen zijn waar je van houdt en ook in gelooft.
  2. Engagement. Naast het hebben van een hoger doel is het ook van belang dat je emotioneel betrokkenheid bent. Hierbij spelen de drie elementen rol plezier (leuk contact met collega’s), autonomie (de ruimte om zelf te beslissen over je agenda, je taken en je persoonlijke ontwikkeling) en opgaan in je werk (en dus niet de tijd ziet wegtikken).
  3. Resilience. Dit heeft alles te maken met veerkracht: kun je omgaan met tegenvallers? Ben je in staat om hier lering uit te trekken en je aan te passen aan nieuwe omstandigheden.
  4. Kindness. Tot slot iets wat natuurlijk voor alles geldt: respect. Werkgeluk draait ook om vriendelijkheid op de werkvloer. Respectvol met elkaar omgaan, spullen delen, goed luisteren naar elkaar, complimenten geven. Zeker ook goed natuurlijk voor de samenwerking.