‘Dat wat we al die maanden op de tekeningen hebben bestudeerd, komt nu vanuit de grond omhoog’

Natuurlijk is Minette Lommers druk met het runnen van een zwembad in coronatijd. Gelukkig zijn de zwembaden nog open en mag Den Ekkerman dus nog de zwemfans ontvangen, alleen is het wel anders door de maatregelen. Maar er is ook nog iets anders dat Minette bezighoudt. Er wordt namelijk hard gewerkt aan een nieuw zwembad. Na een lange periode van plannen maken, besluiten en ontwerpen begint de bouw nu steeds meer vorm te krijgen. De nieuwe werklocatie van Minette en haar medewerkers wordt steeds zichtbaarder, want ondanks alles gaat de bouw van het nieuwe zwembad natuurlijk gewoon door.

Bouw

Er is steeds meer te zien op het bouwterrein achter het bestaande zwembad en de sporthal. Waar eerst een hele tijd vooral gegraven is en we alleen een diep gat zagen, komt daar langzaamaan verandering in. Het benodigde graafwerk om maar maar liefst meer dan 7000 m3 grond af te voeren en ruimte te maken voor de zwembadconstructie, is inmiddels afgerond. Daarnaast is er veel beton nodig om het hele bouwwerk sterkte te geven. Voor de vloer 470 m3, de wanden 300 m3 en de vloer op de kelder nog eens 100 m3. Voor de opbouw wordt gewerkt met staalconstructies en kunststof. Momenteel kun je op de foto’s van bovenaf, maar ook als je langs loopt, al een beetje de drie verschillende baden ontdekken. De contouren van wat zo’n beetje waar komt te liggen, zijn zichtbaar. Dat maakt het allemaal ineens ook heel herkenbaar. Dat wat we al die maanden op de tekeningen hebben bestudeerd, komt nu vanuit de grond omhoog. Heel bijzonder en het geeft ook een speciaal gevoel natuurlijk.

Uitvoerend ontwerp

Enige tijd geleden hebben we met de gemeente en alle andere betrokken partijen bij elkaar gezeten, uiteraard online, om het uitvoerend ontwerp te bespreken. Na het ‘definitieve ontwerp’ kwam het ‘uitvoerend ontwerp’ en ook bij dit ontwerp kunnen we nog steeds bekijken hoe alles in elkaar steekt en of er nog zaken veranderd moeten worden. Gelukkig, want hoe meer je naar de verschillende plattegronden kijkt (ik denk dat het er in totaal wel zo’n 30 waren), hoe meer je ook begint te ontdekken en herkennen. Het zijn dan niet alleen maar tekeningen van het gebouw zelf. Dek ook aan tekeningen waarop staat hoe alle elektriciteit loopt, hoe de buizen van de waterbehandeling lopen, waar de luchtbehandelingskanalen zitten. Zeer technische tekeningen overigens, dus ik ben blij dat we partijen hebben die hierbij met ons meedenken.

Het bouwen van een nieuw zwembad: wat komt er allemaal bij kijken?

Aanpassingen

Na het uitvoerend ontwerp hadden we inderdaad nog wel een aantal zaken ontdekt die volgens ons anders moesten. Ik bespreek dat dan via een tussenpersoon die dat dan weer bespreekt met de aannemer en eventueel de architect. Vervolgens komt vanuit hen de reactie of het mogelijk is, of dat ze het op een andere manier kunnen oplossen. Dit soort zaken lopen nu nog steeds, maar ondanks dat kan er met de bouw gewoon door worden gegaan. Het gaat vaak om hele kleine details die nu nog naar boven komen en die de grove bouw niet verstoren. Momenteel liggen ze zelfs net iets voor op het bouwschema en dat is richting de winter natuurlijk alleen maar heel prettig.

Met de buurt

Uiteraard worden de omwonenden van het huidige, maar ook het nieuwe gebouw, nauw betrokken bij alle werkzaamheden. Regelmatig wordt er vanuit de gemeente met de afgevaardigden van de buurt gesproken om alles zo helder en transparant mogelijk te houden. Ik vind dat zeer belangrijk en ik ben blij dat de gemeente dit op een zeer goede manier op heeft gepakt. Op 30 september heeft de aannemer zelf de afgevaardigden uitgenodigd om eens op de bouw te komen kijken. Daarbij heeft hij een hele uitleg gegeven (compleet met tekeningen op het hekwerk) wat ze nu precies aan het doen zijn en wat er nog moet gebeuren. Vervolgens heeft één van de afgevaardigden hier een mooie nieuwsbrief van gemaakt voor de rest van de omwonenden. Op deze manier blijft iedereen dus zeer betrokken en op de hoogte van alle werkzaamheden. En zo kijken we ook met elkaar uit naar de oplevering volgend jaar!

Elke laatste editie van het jaar maken wij een lijst van nieuwbouwprojecten die in het jaar daarop worden opgeleverd. Ben jij de afgelopen jaren druk bezig geweest met nieuwbouw of renovatie en mag je volgend jaar eindelijk het lintje doorknippen? Meld hier jouw accommodatie dan vandaag nog aan.

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Heb jij ook een mooi verhaal uit de praktijk dat je graag met je collega’s wilt delen? Mail naar info@zwembadbranche.nl
E.B.T.C.
X