Verbinden in crisistijd: hoe communiceer je nu met je klanten?

Toen donderdag 12 maart de directie en het MT van Verbindion het besluit nam om Sport- en Evenementencomplex Merwestein te sluiten, was er natuurlijk veel te doen. Ook -of eigenlijk juist- op het gebied van marketing en communicatie. Intern alle collega’s inlichten en informeren, daarna extern. Een duidelijk persbericht schrijven, berichten op social media zetten, een nieuwsbrief versturen, de websites aanpassen en alle andere kanalen instellen om bezoekers goed te informeren. Maar hoe ga je daarna verder? Geoffrey van der Boom van Merwestein deelt zijn verhaal.

Contact onderhouden

Eerst is het natuurlijk vooral handelen. Als het nieuws een beetje geland is en je de omvang duidelijk wordt, ga je meer nadenken over de communicatie op langer termijn. Hoe kan ik belangrijke informatie delen met onze bezoekers? Hoe kan ik hun vragen beantwoorden en blijf ik online op social media relevant terwijl je contentplanning niet meer haalbaar is? Moet ik mijn campagnes stopzetten of toch laten draaien? Je ziet online veel verschillende initiatieven ontstaan om toch op het netvlies van bezoekers te blijven: digitale workshops, instructiefilmpjes, vlogs en nog veel meer. Heel belangrijk omdat je natuurlijk het contact wil onderhouden. Zo posten wij ook video’s van onszelf en partners uit Nieuwegein die bewegen stimuleren. Ook is dit een mooi moment om kennis te delen waar je bezoekers iets mee kunnen wanneer ze straks weer komen zwemmen.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Met deze acties heb je meer succes op Instagram

Strategie

Maar balans is denk ik het meest belangrijk. Mensen maken zich logischerwijs zorgen, ze worden op dit moment overspoeld met informatie over het coronavirus. Iedereen gaat er, begrijpelijk, vol gas in. Maar een goede strategie is juist nu heel belangrijk. Wij posten niet alleen over ons merk, maar ondersteunen ook lokale initiatieven, posten maatschappelijke zaken, liken berichten van de overheid/RIVM om de juiste maatregelen en adviezen te verspreiden. Maar vooral zijn we gefocust op datgene waar behoefte aan is. Ouders met kinderen: hoe kunnen we helpen de kinderen in beweging te houden. Ouderen: hoe kunnen we hun eenzaamheid en zorgen verlichten. We proberen rust te creëren door online te zijn als dat nodig is, maar niet iedereen te overspoelen met berichten ‘om maar op hun netvlies te staan’.

Uitdaging

Daarnaast realiseren wij ons goed dat het nog een langere periode kan gaan duren dan wij denken, hopen of verwachten. Je wil dus niet nu al je ideeën en initiatieven in 1 keer opmaken en straks stilvallen. Het is daarom beter om digitaal op een gebalanceerde manier aanwezig te zijn en vooral relevant te zijn. En dat betekent ook wel dat je soms verder kijkt dan zwemmen en je locatie als zwembad alleen. Het is even zoeken, maar zeker een uitdaging die we gezamenlijk aangaan als Verbindion. Wij hebben het voordeel bij Verbindion te horen en dus ook buurtsportcoaches in onze organisatie te hebben. Zo kunnen we al onze kennis en kunde inzetten voor onze bezoekers. Want zoals maar weer duidelijk is in tijden van crises:#samenmakenwehetmogelijk.


advertentie

Splash Software