Vanavond persconferentie: tijd om te versoepelen?

Vandaag is er weer een persconferentie, de eerste van minister Kuipers. Grote vraag is gaan we versoepelen? De nieuwe variant omikron is besmettelijker, maar lijkt minder ziekmakend. Daarnaast zijn wij in Europa het enige land in lockdown. Wat betekent dit voor de huidige maatregelen? In de media wordt gesproken over het ‘onder voorwaarden’ openen van de sportsector, het onderwijs en de detailhandel. Of dit zo is en wat onder voorwaarden precies betekent, horen we vanavond. Maar hoe denkt de zwembranche hier eigenlijk zelf over?

‘Ik ben en blijf altijd hoopvol’

Sven Maarleveld, eigenaar van Silvester zwemschool, heeft met een brief naar de Tweede Kamer gepleit voor het het opheffen van de huidige avondlockdown voor zwemlessen. “Ik geloof niet dat de avondlockdown werkt. Wat je ziet is dat er meer gebeurt in korte tijd zodat zoveel mogelijk lessen door kunnen blijven gaan. Aan reisbewegingen en contactmomenten maakt het dan dus niks uit.” Zelf heeft Sven al zijn lessen kunnen laten doorgaan door het inzetten van extra personeel en het verplaatsen van lessen naar het weekend, maar hij realiseert zich heel goed dat niet iedereen dit is gelukt. “Het grote gevaar is dan dat veel kinderen in de zomer niet zwemveilig zijn, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zag het kabinet dit afgelopen maart in en werd er eerder versoepeld, maar door dit nu niet te doen lopen we een enorm risico. Ik ben zeker niet tegen de maatregelen, met elkaar moeten wij ervoor zorgen dat de druk op de zorg niet te groot wordt. Maar met inachtneming van de basisregels kunnen we kinderen veilig en verantwoord leren zwemmen. Zeker ook omdat chloorwater het virus snel doodt.” Sven heeft besloten om zelf maar de brief te schrijven omdat hij zich niet gehoord voelt door de samenwerkende partijen. “Eigenlijk zouden zij dit als belangenorganisatie van de zwembranche moeten oppakken. Een brancheverenging als NL Actief maakt voor de gehele fitnessbranche een vuist, waarom doet de zwembranche dat niet? Daarentegen is het misschien ook niet realistisch om te verwachten dat er in een branche die zo versnipperd is een koepelorganisatie is voor de gehele zwembranche.” Of Sven zijn actie vervolgt, is de vraag. “Uiteindelijk heb ik een zwemschool met 2000 leerlingen en 75 instructeurs te runnen, ik kan dit er natuurlijk niet even bijdoen. Maar wie weet is het ook niet nodig en wordt er versoepeld. Ik ben en blijf in ieder geval altijd hoopvol.”

Lees ook: Zwembad Hilversum na uitspraak rechtbank tot nader order niet verplicht tot CTB bij zwemlesouders: wat betekent dit voor de zwembranche?

‘Het is zoals het is’

Niet altijd was Damian Oortmerssen, eigenaar Sports Education & Adventures, het eens met het pleidooi uit de zwembranche om te openen terwijl er een sluiting was. “Vaak wordt er gereageerd vanuit emotie, maar om het goed te kunnen beoordelen moet je wel over alle kennis en informatie beschikken. Ik denk dan ook niet dat het aan ons is om te bepalen of we het wel of niet eens zijn met maatregelen die er worden genomen, we vragen Rutte ook niet hoe kinderen het beste kunnen leren zwemmen. Dat is namelijk iets waar wij verstand van hebben en het bestrijden van de coronapandemie daar hebben weer anderen verstand van. Ieder zijn vak.” Wel denkt Damian dat versoepelingen voor de zwembranche nu mogelijk zijn en hij hoopt dat alle activiteiten straks weer mogen worden aangeboden, ook na 17.00. “Ik denk dat dit nu veilig en verantwoord kan met de huidige maatregelen zoals mondkapje, maximale aantallen en afstand houden. Moet iedereen zich daar wel serieus voor inzetten.” Tevens heeft Damian geen moeite met de QR-code. “Helaas heb ook ik ondervonden dat niet iedereen hier achterstaat. We zijn uitgescholden, fysiek benaderd, er kwam iemand vertellen met het wetboek in de hand dat we illegaal bezig waren. Natuurlijk is dat niet leuk, maar diegenen hebben we nu de toegang geweigerd. Verder hebben we voor alle kinderen een oplossing gezocht door van lestijd te veranderen zodat ze met een vriendje mee konden en mensen mochten ook tijdelijk stoppen, maar dat is niet gebeurd. Inmiddels is het weer rustig.” Hoewel Damian hoopt op versoepelingen, legt hij zich er ook bij neer als dit niet zo is. “Voor mij is het heel simpel, wij gaan gewoon om met de maatregelen die er zijn en ik heb niet de behoefte om een mening op basis van emotie of eigenbelang rond te gaan bazuinen. Het is zoals het is.”

‘Sport en bewegen essentieel’

De SP pleit er al langer voor om sport en bewegen essentieel te maken en een uitzonderingspositie te geven bij de maatregelen. SP Tweede Kamerlid Michiel van Nispen benadrukt dat juist in een gezondheidscrisis mensen in staat moeten worden gesteld om aan hun gezondheid te werken, wat nu onvoldoende mogelijk is. “Versoepelingen om meer sporten en bewegen mogelijk te maken zijn dus nodig. Ook moet het na 17.00 uur weer mogelijk worden om te zwemmen. De zwemvaardigheid moet op peil worden gebracht en gehouden, dat is een groot maatschappelijk belang. Dit kan ook onder de noodzakelijke voorwaarden zoals reserveringssystemen, maximaal aantal bezoekers, mondkapjes.” Wel vindt Michiel dat het tonen van een coronatoegangsbewijs voor de ouders van kinderen die naar zwemles gaan moet worden afgeschaft. “Die kinderen hebben immers geen keuze. Ik steun dan ook mijn partijgenoot in Amsterdam, hij vraagt terecht aandacht voor de juridische onzekerheid die er nu is voor zwembaden en gemeenten. Na de uitspraak van 28 december betreffende het zwembad in Hilversum zie je dat steeds meer gemeenten niet langer handhaven op de QR-code bij zwemlessen. Dat vind ik terecht, maar deze onzekerheid is veroorzaakt door knellende landelijke regels waarbij onvoldoende oog is geweest voor het grote belang van zwemvaardigheid en het voorkomen van achterstanden bij zwemlessen. Daar moet snel verandering in komen.”

Op onze facebook pagina hielden wij een poll met de vraag hoe jullie aankijken tegen eventuele versoepelingen: kan dat en als het kan, wat kan er worden versoepeld?
De meesten willen dat activiteiten weer worden toegestaan volgens het reguliere programma. Hierbij staat zwemles met stip op één, gevolgd door doelgroepactiviteiten, zwemsporten en baantjes zwemmen. Recreatief zwemmen nu toestaan zien minder mensen zitten. Een gering aantal wil dat de huidige lockdown wordt verlengd en nog minder branchegenoten willen dat de avondlockdown weer wordt ingevoerd.
Splash Software
X