Eerste stap uit lockdown: zwembaden mogen weer open

In de eerste werkweek van het nieuwe kabinet staat meteen een belangrijk punt op de agenda: de coronamaatregelen. Voor de kerst werd het drastische besluit genomen om Nederland weer op slot te doen. De hoge bezettingscijfers van het ziekenhuis, de onzekerheid van de virusvariant Omikron en het geringe aantal mensen met een booster was reden om geen risico’s te nemen. Nu de ziekenhuiscijfers dalen, het virus besmettelijker maar minder ziekmakend lijkt en in rap tempo miljoenen boosters zijn gezet ziet onze kersverse minister ruimte om te versoepelen. De binnen- en buitensport mogen onder voorwaarden weer open. En dus ook de binnen- en buitenbaden.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Zwembaden open

Zoals gebruikelijk was er de dag ervoor al het één en ander uitgelekt, maar vanavond werd tijdens de eerste coronapersconferentie van 2022 bevestigd dat de maatregelen worden versoepeld. Het is de eerste stap uit de lockdown en deze heeft ook betrekking op de binnen- en buitensport. Vanaf morgen, 15 januari, mogen de zwembaden ook weer andere activiteiten behalve zwemles geven. Voor recreatief zwemmen geldt vanaf 18 jaar wel 1,5 meter afstandhouden. Daarnaast zijn buitenbaden ook weer toegankelijk voor iedereen. Voor binnen- en buitenbaden geldt geen avondsluiting meer. Op dinsdag 25 januari wordt er opnieuw gekeken en wordt er, indien het kan, verder versoepeld.

Versoepelingen zwembranche

Wat deze versoepelingen precies betekenen voor de zwembranche en onder welke voorwaarden wat weer mag, lees je in het protocol Verantwoord Zwemmen 10.0. Hierbij enkele highlights:

  • Een coronatoegangsbewijs (negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs) én een geldig ID-bewijs zijn verplicht bij binnenkomst van een zwembad voor iedereen van 18 jaar en ouder (er zijn enkele uitzonderingen: zie update rijksoverheid
  • Publiek is niet toegestaan, dit geldt zowel voor amateursport als voor de professionele sport
  • Aalleen onderlinge wedstrijden en trainingen met teams van de eigen club zijn toegestaan (topsporters en topsportcompetities zijn uitgezonderd)
  • 1,5 meter afstand is niet verplicht tijdens het beoefenen van georganiseerd sporten (verenigingssport) indien dat nodig is voor de sportbeoefening
  • Recreatief zwemmen kan tot en met 17 jaar zonder beperkingen. Vanaf 18 jaar of gemengde leeftijdsgroepen kan wel, maar dan op 1,5 meter van elkaar.
  • Kleedkamers, toiletten en douches zijn open

Quarantaineregels

Tevens worden de quarantaineregels versoepeld. De quarantaineplicht vervalt voor mensen die minimaal een week geleden een booster hebben gehad en voor mensen die dit jaar nog corona hebben gehad. Hiermee hoopt het kabinet te voorkomen dat er te veel werknemers thuis komen te zitten.

Deze blog is van 14 januari en het laatst bewerkt op 21.00 en wordt aangepast als er meer informatie bekend is

Deze informatie is gebaseerd op de persconferentie van 14 januari, wat dit precies betekent voor de zwembranche lees je in het protocol Verantwoord Zwemmen 10.0

Kijk voor meer informatie over de persconferentie op www.rijksoverheid.nl en kijk hier specifiek voor corona en sport (waaronder zwemmen en zwemles).

Lees ook: Vanavond persconferentie: tijd om te versoepelen?


advertentie

VDH Watertechnology