Van minder schoolzwemmen naar meer specifieke doelgroepen overdag

Steeds meer baden hebben te kampen met het verdwijnen van schoolzwemmen door bezuinigingen en door demografische ontwikkelingen. Dit gat in de dagbezetting van het zwembad en natuurlijk ook de gemiste inkomsten kunnen op een andere manier ingevuld worden. Er zijn specifieke recreatieve doelgroepen die de weg naar het zwembad overdag weten te vinden zoals senioren, mensen met chronische aandoeningen en ouders met baby’s. Om al deze doelgroepen te bedienen kunnen voor elke groep speciale begeleide recreatieve uren in het zwembad worden aangeboden.

Zwemmen voor mensen met een medische indicatie
Er is een grote groep patiënten die uitbehandeld is bij de arts of fysiotherapeut. Zij krijgen vaak het advies om vooral te blijven bewegen. Zwemonderwijzers die opgeleid zijn voor de specialisatie Zwemmen met Medische Indicatie kunnen deze zaken goed oppakken voor verschillende groepen. Hierbij kun je denken aan mensen die zijn uitbehandeld en kampen met hart- en vaatproblemen, personen die uitbehandeld zijn na kanker, personen met chronische longaandoeningen zoals COPD, mensen met lage rugpijn, de ziekte van Bechterew, artrose, osteoporose, orthopedische aandoeningen, diabetes. Elke groep heeft zijn eigen specifieke aanpak nodig waarbij het van belang is om per aandoening te weten wat de ‘do’s’ en de ’dont’s’ zijn. De beroepsopleiding Instructeur Zwemmen met Medische Indicatie biedt hiervoor veel handvatten.

Fifty Fit zwemmen
De groei van de groep senioren kent nog lang geen einde. Deze groep bestaat uit verschillende senioren, van de nog vitale vijftiger of zestiger tot en met de ouderen met (beginnende) ouderdomsmotoriek. Bij deze doelgroep is het dan ook belangrijk hoe om te gaan met deze verschillen. Kennis van motorische eigenschappen en lichamelijke veranderingen van het bewegingsapparaat is hierbij van belang. Senioren en bewegen in het water kan in zowel halfdiep als diepwater. Hierbij komen fitheid, leren, ontspanning, presteren en interactie aan de orde. Het sociale aspect is bij deze groep van groot belang. Dit is een extra mogelijkheid en een kans om deze groep blijvend aan je bad te binden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Ouder en Kind zwemmen
Ouder en Kind zwemmen is in Nederland een gewilde activiteit. Ouders willen graag betrokken zijn bij het watervrij maken en leren zwemmen van hun kind. Daarnaast wordt door het veelzijdig en intensief bewegen in het water ook de motorische ontwikkeling van het kind geprikkeld. Als instructeur bij deze groep is het daarom van belang om kennis te hebben van de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar. Ook is de communicatie tussen lesgever, ouder en kind een belangrijk aspect wat leidt tot succes en plezier in de les. Met een goede begeleiding stroomt deze doelgroep door naar peuterzwemmen en uiteindelijk het particuliere leszwemmen.

Scholing personeel
Voor elke groep geldt dat specifieke kennis en vaardigheden van belang zijn. Goed geschoold personeel is dan ook van belang voor het verantwoord omgaan met en slagen van deze doelgroepen. De Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs biedt voor elke doelgroep specifieke opleidingen. Zowel incompany trainingen als cursussen met open inschrijving. Meer informatie: www.nbz.nl of 073 – 6124061


advertentie

Splash Software