Uitstellen? Zo ga je na 5 seconden aan de slag!

Je bent de hele dag druk geweest met werk en privé en toch ben je voor je gevoel aan het einde van de dag weinig opgeschoten, je moet eigenlijk nog van alles. Of je hikt al heel lang aan tegen iets wat je nog moet of zou willen doen, maar van alles houdt je steeds tegen. Herkenbaar? Binnen 5 seconden kun je ervan af zijn. Hoe? Terugtellen tot 5 en doen! Klinkt misschien té simpel, maar het zette het leven van Mel Robbins weer op de rit en inmiddels heeft zij vele andere geïnspireerd met haar ‘5-secondenregel’.

Lancering

Na een succesvolle start als advocate, verloor de Amerikaanse Mel Robbins haar baan. Nadat de restaurantketen van haar man ook failliet ging, raakte Mel depressief en had zij steeds meer moeite om de dag te beginnen. Tot het moment dat zij een lancering van NASA op tv zag. Hiervoor telde men af van 5 naar 1 en dat was voor haar een trigger om dit ook toe te passen in haar eigen leven. Figuurlijk lanceerde Mel zich na het aftellen de volgende ochtend uit bed en zette zo haar leven weer op de rit. Wat tevens ook het begin was van de ‘5 seconde regel’. Inmiddels ziet het leven van Mel er heel anders uit en helpt zij anderen met haar verhaal, ze spreekt voor volle zalen en heeft miljoenen mensen geïnspireerd. Op de TEDx San Francisco gaf ze een 21 minuten durende presentatie die op youtube al meer dan 17 miljoen keer is bekeken.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Dit is waarom je het af en toe eens anders moet doen…

Brein

Aftellen tot 5 is te simpel voor woorden zou je misschien zeggen. Hoe kan dit problemen oplossen, laat staan grip op je leven geven? Maar er zit wel degelijk een idee achter. Het blijkt namelijk dat wanneer er een nieuw idee in je opkomt, de hersenen na een paar seconden allerlei bedenkingen beginnen te verzinnen om het niet te doen. Jammer omdat je vaak wel weet wát je moet doen, maar daardoor doe je het uiteindelijk niet. Het gaat er dus om hoé je jezelf zover krijgt het toch te doen en volgens Mel is dat door jezelf te dwingen tot actie over te gaan, zonder dat je je brein de kans geeft je hier vanaf te houden. Als je binnen de 5 seconde geen actie onderneemt, zul je namelijk nooit weten wat er was gebeurd als je er wel voor was gegaan. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat je meer moeite hebt om ergens mee te beginnen dan om ermee door te gaan. Met deze ‘stok achter de deur’ kun je zelf op gang helpen. Cruciaal hierbij is dat je aftelt, optellen is oneindig en heeft dus geen enkele zin. Als je met aftellen bij 1 bent aangekomen is dat definitief en er is alleen nog maar actie over.

Go!

In haar boek De 5 seconderegel, de simpele methode om je leven écht te veranderen benadrukt Mel dat je het heel divers kunt inzetten. Het kan helpen om je dat ene zetje te geven om te werken aan een gezonde leefstijl, om eindelijk die collega te benaderen over iets waar je al langer mee loopt, af te spreken met vrienden wat er maar niet van komt. Ook kan het helpen om angsten te overwinnen en zelfvertrouwen te winnen omdat het je helpt om dingen echt te gaan doen, in plaats van erover na te denken en dan uiteindelijk toch te laten. Wil je het zelf eens uitproberen? Ook Ben Tiggelaar is ermee aan de slag gegaan. Na enige scepsis -‘waarom heeft een weldenkend mens in vredesnaam zo’n regel nodig?’- was hij zeker niet ontevreden over de uitwerking ervan. Maar zijn advies is vooral probeer het zelf eens, want zo merkt hij terecht op, hoeveel tijd kost het nu helemaal om zo’n 5-secondenregel gewoon eens uit te proberen?


advertentie

XS2 voor Zwembaden