23 april ZwembadBranche Dag Belgie

‘Het is zo mooi om in deze branche te werken: zoveel mensen met passie voor hun vak’

Al een kwarteeuw werkt Petra van Rooijen met hart en ziel in de zwembranche en draagt zij haar steentje bij aan de ontwikkelingen binnen de branche. Maar Van Rooijen is niet alleen professioneel betrokken, vroeger zwom zij al menig uurtje samen met haar zus, en tevens Olympisch kampioen, Manon van Rooijen en hadden haar ouders een eigen duikschool. Het was haar vader die haar uiteindelijk het zetje gaf om van haar hobby haar werk te maken en daar is zij hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor. “Het is zo mooi om in de zwembranche te werken, er werken zoveel mensen met passie voor hun vak. En er is ook nog veel te doen, ik ben nog lang niet klaar.”

Zwemles en aquasporten

Van Rooijen volgde na haar middelbare school de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening, maar ze had nog een studiedag over en haar vader opperde om daarnaast iets met zwemmen te doen. Inmiddels heeft Van Rooijen zich ontwikkeld tot expert op het gebied van leren zwemmen en aquasporten. Zij stond aan de wieg van het ClubAqua programma van Sportfondsen, was betrokken bij de ontwikkeling van de diplomalijn Superspetters van de KNZB en bracht haar visie op leren zwemmen in de praktijk met haar eigen zwemschool. Inmiddels is zij alweer 13 jaar eigenaar van ‘Health and (aqua) Sports’, van waaruit zij trainingen geeft op het gebied van zwemonderwijs en samen met Katrien Lamahieu van Kataua ook op het gebied van aquafitness. Daarnaast werkt zij vanuit haar onderneming als opleider voor de KNZB en als kwaliteitsmanager schoolzwemmen voor de gemeente Amsterdam.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: ‘Ik wil door de ogen van bezoekers naar ons bad kijken, elke dag opnieuw’

Visie

Van Rooijen is van nature nieuwsgiering en leergierig, zij kijkt graag hoe het anders en beter kan. “Met mijn eigen zwemschool heb ik mij gefocust op gedifferentieerd en spelenderwijs leren zwemmen, ik wilde graag breken met de traditionele manier van lesgeven. Ik dacht dan ook niet lang na toen ik werd gevraagd om mee te denken met de zwemlesmethode Superspetters. Het feit dat de zwembond een eigen lijn introduceerde en hierbij de schoolslag ondergeschikt maakte heeft destijds voor commotie gezorgd, maar in mijn ogen was het een goede zet. Terecht werd aan het begin van het traject de aandacht verlegd naar de borst- en rugcrawl. Ook stond zelfredzaamheid veel meer voorop en ging het minder om de tussendoelen zoals bij het Zwem-ABC, maar werd er toegewerkt naar een einddoel dat vergelijkbaar is met het C-diploma.” Inmiddels heeft Van Rooijen haar zwemschool niet meer en richt zij zich met haar eigen opleidingscentrum volledig op training en opleiding, waarbij zij graag ook in de organisatie zelf duikt. “Als je lesgeeft doe je dat vanuit een bepaalde overtuiging, een visie. Ik vind het dan ook belangrijk om deze eerst helder te hebben, van daaruit kun je verder. Soms merk ik dat zwembaden en zwemscholen hier te weinig op teruggrijpen en collega’s elkaar er ook niet op aanspreken. Maar dat is juist je basis en hier zou veel meer aandacht voor moeten zijn.” Daarnaast vindt Van Rooijen dat ouders ook bewuster een keuze zouden moeten maken. “Vaak kijkt men heel praktisch naar de zwemlesaanbieder die bijvoorbeeld het dichtstbijzijnd is, maar net als bij het kiezen van het onderwijs is het ook hierbij belangrijk dat je kijkt of het past bij jouw kind. Dan is het tevens van belang dat zwemlesaanbieders duidelijk kunnen aangeven waar zij voor staan en dat er een visie is die ook wordt uitgedragen door de medewerkers.”

Lees het hele interview met Petra van Rooijen in ZwembadBranche