Super efficiënt werken: tot hoeveel pomodoro’s kom jij?

Productief en super geconcentreerd. Werken en ontspannen. Met een tevreden gevoel de dag afsluiten zonder een een half afgewerkt to do lijstje. Klinkt als een utopie? Dat hoeft niet. Francesco Cirillo bedacht, zo’n 30 jaar geleden, een methode voor zichzelf om effectiever te werken. En wat blijkt? Het werkte niet alleen voor Cirillo, maar veel meer mensen heen er baat bij. De Italiaanse Pomodoro techniek biedt voor velen uitkomst.

Keukenwekker

Nu wil je denken waarom pomodoro, behalve de link met de Italiaanse nationaliteit van de bedenker. Cirillo kwam er op door het gebruik van een keukenwekker in de vorm van een rode tomaat. Vervolgens heeft Cirillo zijn methode de naam Pomodoro gegeven. Hij ging de keukenwekker gebruiken omdat hij merkte dat hij niet lang geconcentreerd kon werken. Hij werd afgeleid door anderen en door zichzelf en vertoonde continu uitstelgedrag. Herkenbaar… Daarom pakte hij een keukenwekker uit de keukenla en dwong zichzelf 25 minuten onafgebroken aan één taak te werken en vervolgens een korte pauze te nemen. En wat bleek het werkte.

Ongestoord werken

De keukenwekker maakte dat hij zelf ongestoord ging werken, maar ook dat zijn omgeving wist dat hij nu echt niet kon worden gestoord. Toen dit prima bleek te werken, ging hij deze methode verder uitwerken. Hoe het werkt? Eigenlijk heel eenvoudig. De basis van deze techniek is: 25 munten werken en 5 minuten pauze. Na 4 keer 25 munten te hebben gewerkt, mag je 25 minuten pauze. Zodoende lukt het om je taken af te ronden én te ontspannen. Simpel toch? Het is simpel maar als je het goed wil doen vraagt het nog wel wat meer voorbereiding.

Lees ook: Gelukkig met je werk, zo doe je dat!

De Pomodoro techniek in stappen

  1. Taken bepalen. Je bepaalt eerst de taken die je wilt doen die dag. Vervolgens kijk je hoeveel Pomodoro’s je nodig hebt om de taken af te ronden. Stel het voorbereiden van een les kost 1 uur, dan heb je hier 2 Pomodoro’s voor nodig. Je kunt dan ook nog de taak zelf verdelen in Pomodoro’s delen. Natuurlijk heb je ook taken die minder tijd vergen dan 25 minuten, het is dan zaak om taken te combineren.
  2. Prioriteren. Daarna moeten de taken, die nu Pomodoro’s heten, op volgorde van prioriteit worden gezet. Dat betekent dat de taken die de hoogste prioriteit hebben, als eerste op de lijst komen en dus ook als eerste moeten worden uitgevoerd.
  3. Timen. En dan nu: aan het werk! Je pakt de timer -of je gebruikt de app, want die is er uiteraard ook al- en stelt deze in op 25 minuten. Het is wel fijn als je kunt zien hoeveel tijd je nog over hebt, hierdoor weet je een beetje of je op schema zit of dat je even moet doorwerken. En let ook op dat je echt afgesloten bent van de wereld. Dus geen appjes, mailtjes, telefoontjes, vragen van collega’s.
  4. Pauzeren. Gaat de wekker? Ga niet langer door en neem tijd voor een pauze. Benut deze ook goed en neem na 4 Pomodoro’s een wat langere pauze van 25 minuten om echt even los te komen. Zorg ook dat je vooraf een lijstje hebt met hoe je kan onspannen, ook -of juist- voor de 5 minuten. Denk aan even rondlopen, muziek luisteren, koffie drinken.
  5. Balans opmaken. Aan het einde van de dag kun je de balans opmaken: hoeveel Pomodoro’s heb jij gewerkt? Na verloop van tijd kun je hieruit ook opmaken of je takenpakket niet te uitgebreid is. Of dat je er nog wat bij kunt doen. Het maakt inzichtelijk wat je zoals in een dag kunt doen en op basis daarvan kun je natuurlijk altijd kijken of je hier iets aan wil veranderen.

Wil je meer weten over de Pomodoro techniek? Lees De pomodoro-techniek – Dé methode om urenlang geconcentreerd te werken en superproductief te worden