Save the date - ZwembadBranche Dag

‘Stofwisseling niet trager tot je 60 bent’: blijven bewegen!

Je hoort wel eens zeggen dat als je ouder wordt de kilo’s er makkelijker aankomen doordat de stofwisseling trager werkt. Uit een recente studie naar het dagelijkse energiegebruik, gewicht, vetvrije massa en metabolisme over de levensjaren heen blijkt echter dat de stofwisseling niet zozeer van invloed is. Deze verandert maar heel gering. Uiteindelijk gaat het om een goede balans tussen inname van energie én het verbruik. Oftewel: gezond eten en voldoende bewegen. Hoe? Fit.nl geeft een aantal tips.

Leefstijl

In zijn blog ‘Onderzoek: stofwisseling wordt niet trager tot je 60 bent’ vertelt Jeroen van der Mark, medisch socioloog, meer over de onderzoeken naar onze stofwisseling door de jaren heen. Het blijkt dus dat ons energiegebruik tussen het 20e en 60e levensjaar nagenoeg op hetzelfde peil blijft. Pas nadat we 60 worden wordt onze stofwisseling iets trager, maar zelfs dan heb je het over een achteruitgang van zo’n 0,7% per jaar. De stofwisseling is dus niet van directe invloed. Naast het delen van deze nieuwe inzichten benadrukt Van der Mark ook dat doordat de stofwisseling van minder invloed is op de gewichtstoename naarmate je ouder wordt, we meer zelf kunnen doen om de balans tussen het energiegebruik en -verbruik ook als we ouder worden op peil te houden. Helaas kunnen we als volwassen onze stofwisseling niet meer de schuld geven van een eventuele gewichtstoename door de jaren heen, wél onze leefstijl en dagelijkse voedingskeuzes. We hebben zelf invloed op het voorkomen dat onze vetvrije massa en activiteit afneemt en ons gewicht toeneemt. Krachttraining en andere actieve sportvormen zoals zwemmen kunnen hierbij helpen.

Lees ook: Zwemmen helpt ouderen om langer thuis te wonen

Gewichtstoename voorkomen bij het ouder worden

Het is en blijft dan ook belangrijk om ook als je ouder wordt, door de dag heen voldoende te blijven bewegen. Daarnaast is het belangrijk om bewust spierversterkende oefeningen te doen. Krachttraining is dé manier om je vetvrije massa, waar je spieren onder vallen, te behouden of te doen toenemen. Een daling van de spiermassa is natuurlijk het gevolg van ouder worden, maar vooral ook van inactiviteit. Het is bekend dat ouderen vaak minder gaan bewegen en daardoor minder spiermassa behouden. Het is een zelfversterkend effect. Maar ook op latere leeftijd kun je heel goed spiermassa behouden en/of opbouwen. Zwemmen is dan uiteraard bij uitstek een geschikte sport voor ouderen om de spiermassa op peil te houden. Ook als je bij het ouder worden wat meer last krijgt van spieren en gewrichten, kun je in het water nog prima bewegen. Uiteraard is het daarnaast ook belangrijk om op voeding te letten, het gaat uiteindelijk om de balans tussen het verbruiken én gebruiken van energie.

Wil je meer lezen over stofwisseling, afslanken en energiegebruik? Luister hier naar de podcast over de spaarstand met onderzoeker Stefan Camps die tevens ook co-auteur is van dit nieuwe onderzoek.
Hellebrekers