Steeds meer gezinnen in financiële nood: ‘Ik vrees voor de zwemveiligheid van deze kinderen’

Door de inflatie en de toegenomen energie- en gasprijzen hebben steeds meer huishoudens moeite om rond te komen. Ook de middeninkomens krijgen het zwaarder. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur verwacht dan ook dat het aantal kinderen dat geen sport- of muziekles kan volgen verder zal toenemen. Nu al kunnen 2 tot 3 kinderen per klas hierdoor geen hobby buiten de deur uitoefenen. Omdat de inflatie waarschijnlijk de komende tijd verder zal toenemen, worden dit er alleen maar meer. Petra Haan van Zwemschool Spetter vreest dan ook voor de zwemveiligheid van deze kinderen. “Voorheen betaalde ik ook vaak een deel van deze lessen, maar ook ik kan niet langer voor deze kosten opdraaien.”

Financiële hulp


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Petra Haan is eigenaar van zwemschool Spetter en huurt bij twee zwembaden in Amsterdam water voor haar zwemlessen. In de wijken waar deze zwembaden staan, ziet zij de financiële problemen onder gezinnen toenemen.  “Het wordt voor ouders steeds lastiger om de vaste lasten te betalen en dus ook de zwemles. Om te zorgen dat deze kinderen kunnen blijven lessen, is financiële hulp echt noodzakelijk.” Ouders die vanwege geldproblemen niet de zwemles kunnen betalen, kunnen bij het Jeugdfonds aankloppen voor een vergoeding van een gedeelte van het lesgeld. Petra vindt het fijn dat ouders zo worden geholpen, maar helaas is het niet toereikend. “Een gedeelte wordt dan wel vergoed, maar het wisselt per gemeente of zij wel of geen eigen bijdrage vragen. Voor Amsterdam is dit niet het geval, wat betekent dat je als zwemschool voor deze kosten opdraait. Natuurlijk vind ik de zwemveiligheid van kinderen heel belangrijk, maar ik kan onmogelijk al deze kinderen gratis laten zwemmen. Zeker niet als het aantal kinderen dat het lesgeld niet kan betalen alleen maar toeneemt. Het brengt mij in een lastige situatie. Als het kind op zwemles blijft, betaal ik uiteindelijk wel de rekening. Nu kan dat een keer gebeuren, maar ik moet natuurlijk ook mijn zwemschool draaiende houden.”

Lees ook: Kamerlid Van Nispen: ‘Als overheid moeten wij er alles aan doen om de zwemveiligheid te borgen’

Zwemveiligheid

Met pijn in het hart heeft Petra uiteindelijk besloten om kinderen die worden betaald vanuit het Jeugdfonds niet meer toe te laten. “Natuurlijk heb ik hier goed over nagedacht. Deze kinderen gaan mij aan het hart, ook zij hebben recht op zwemles. Maar ik kan mij dit echt niet meer veroorloven. De afgelopen twee jaar heb ik al op mijn reserves moeten interen, dit houdt een keer op. Daarnaast is mijn huur gestegen als gevolg van de stijgende stookkosten. Ik heb hierdoor het lesgeld verhoogd met 3 euro, maar dit is voor sommige ouders al vervelend. Ik kan deze gemiste inkomsten er echt niet bij hebben.” Petra weet dat zij hierin niet de enige zwemschool is en vreest voor de gevolgen. “Stichtingen en gesubsidieerde zweminstituten hebben hier minder last van, maar bij particuliere zwemschool drukt het veel meer op de kosten. Hierdoor zullen waarschijnlijk meer zwemscholen volgen, waardoor er voor deze kinderen steeds minder keuze is aan zwemlesaanbieders om te leren zwemmen.” De groepen van Petra zijn evengoed gevuld. “Al mijn lessen zitten vol, dat is het probleem niet. Maar als zwemdocent in hart en nieren wil ik uiteindelijk ieder kind de kans bieden om te leren zwemmen. Ook als ouders het niet kunnen betalen. Dat dat nu niet lukt, doet mij echt verdriet. Ik hoop dan ook dat er snel een oplossing komt. Van zwemscholen kun je in ieder geval niet vragen na de coronaperiode en met de uitdagingen waar wij nog voor staan om voor de kosten op te draaien. Tegelijkertijd mogen deze kinderen hiervan niet de dupe worden. Zwemveiligheid is van levensbelang voor elk kind.”


advertentie

Dewi Online