11 oktober - ZwembadBranche Dag

Speelpersoonlijkheid: herken jij een zwemleskind of misschien wel een collega?

‘Sneeuwpret lijkt mentale zuurstof waar we laatste tijd naar op zoek waren’, kopte de NOS. Het was een winterse week van ‘pret’ die ongekend was en hard nodig. Van spelen word je vrolijk en het is zelfs smeerolie voor je brein. Je bent er ook nooit te oud voor. Maar als kind is het ook heel belangrijk omdat je door te spelen je je voorbereid op de rest van je leven. Tijdens het spel kun je ongestraft oefenen met vaardigheden die in de toekomst nodig zijn voor serieuze zaken. Spelenderwijs leren, in het water doen kinderen niet anders! En het leuke is, iedereen heeft ook een eigen speelpersoonlijkheid die ook iets zegt over je persoonlijkheid later. Psychologie Magazine beschreef een aantal speelpersoonlijkheden. Herken jij één van je zwemleskinderen? Of misschien weet je nu wel van je collega’s hoe zij vroeger het liefst speelden…

 1. De grappenmaker
  Het spel van de grappenmaker draait altijd om iets onzinnigs. Als kind laat hij anderen lachen door rare geluiden te maken, scheve bekken te trekken of iets anders geks te doen. Ook op latere leeftijd zijn dit de mensen die moppen tappen, de clown uithangen en met kwinkslagen uit de hoek komen.
 2. De beweger
  Dit soort mensen beleeft vooral plezier aan bewegen. Als kind zijn ze altijd aan het rennen en kunnen moeilijk stilzitten. Ook later in hun leven zijn ze het gelukkigst als ze sporten, wandelen of dansen. Competitie is niet het belangrijkst voor ze, het gaat hun er vooral om lekker met hun lijf bezig te zijn.
 3. De onderzoeker
  Deze mensen zijn van jongs af aan bezig de wereld om hen heen te verkennen. Ze raken nooit uitgekeken en blijven hun hele leven exploreren. Dat kan letterlijk, door steeds nieuwe plekken op de wereld op te zoeken, of het zijn emotionele verkenningen door op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen of mentale ontdekkingen door zich t verdiepen in nieuwe onderwerpen.
 4. De streber
  De streber voelt de euforie van spelen vooral tijdens competitieve spelletjes met specifieke regels. Het draait alleen om de eerste plek en spelletjes waarbij gewonnen kan worden zijn favoriet. De streber houdt áltijd de punten bij. Of hij nu aan sport doet of op de tribune zit, hij volgt de wedstrijden fanatiek. Op het werk is hij graag de baas, hij houdt bij wie er ‘voor staat’ door op te letten wie in de grootste auto rijdt of het hoogste salaris heeft.
 5. De regelaar
  Regelaars vinden het leuk om de leiding te nemen. Als kind deelden ze de groepjes in, zeiden ze dat het tijd was voor een ander spelletje en ontfermden ze zich over andere kinderen. Later zijn dit de mensen die sprankelende feestjes geven, het initiatief nemen voor een excursie met collega’s en etentjes tot in de puntjes plannen. Een regelaar krijgt energie door leuke dingen te organiseren.
 6. De creatieveling
  Creatievelingen krijgen plezier door dingen te maken. Als kind creëren ze veel en later geniet een creatieveling nog steeds van schilderen, breien of tuinieren. Als er maar iets moois, nuttigs of geks gemaakt kan worden. Creativiteit kan ook in allerlei bezigheden aanwezig zijn, zoals apparaten uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.
 7. De verhalenverteller
  Voor de verhalenverteller is verbeelding de sleutel tot zijn spel. Als kind leest hij graag of speelt hij verhaaltjes na in zijn eigen wereld. Ook later zijn dit mensen die in een verhaal kunnen verdwijnen, zich helemaal identificeren met een personage en een levendige fantasie hebben. Bijna overal kunnen ze wel een spelelement in aanbrengen en laden zichzelf op als ze naar de film gaan, bingewatchen of ouderwets de tijd nemen voor een fijn boek.

Lees ook: De moed zakt je in de schoenen: is dan al die informatie voor niets geweest?
Pomaz