15 oktober ZwembadBranche Dag

‘Red jezelf, red je vriendje’ verhoogt zwemvaardigheid en zwemplezier

In de gemeente Heusden is het schoolzwemmen jaren geleden wegbezuinigd. Maar sinds 2015 is er voor alle kinderen van groep 7 ‘Red jezelf, Red je vriendje’ waardoor het schoolzwemmen niet helemaal van de agenda is verdwenen. “Met dit project houden wij de vinger aan de pols en weten wij welke kinderen zwemvaardig zijn en welke kinderen nog wat extra ondersteuning kunnen gebruiken”, aldus Anjo van Hemert assistent manager van zwembad Die Heygrave.

Het project is een samenwerking tussen het Sport & Beweegteam van Stichting Scala, basisscholen in de gemeente Heusden, zwembad Die Heygrave, zwemvereniging AquAmigos en Koning Willem 1 college Den Bosch, afdeling sportacademie. Een aantal jaren geleden is het opgezet door een stagiair en inmiddels is het uitgegroeid tot een programma waar zo’n 500 kinderen jaarlijks aan meedoen. Doel van het programma is dat kinderen die de basisschool verlaten over voldoende zwemvaardigheid beschikken om zichzelf, maar ook een vriendje, te kunnen redden in het water. Alle leerlingen van de groepen 7 in de gemeente Heusden doen mee aan dit project, dat een combinatie is van zwemtechniek, survivalzwemmen en zwemconditie.

Individueel testrapport

Hoewel het gaat om het plezier van de kinderen, wil men hiermee ook vooral kijken hoe zwemvaardig de kinderen zijn. En niet ten onrechte, zo concludeert Anjo van Hemert. “Lang niet iedereen slaagt met vlag en wimpel. Als je ziet hoe sommige kinderen zwemmen, houd ik echt mijn hart vast. En dan hebben we het nu nog over een zwembad. Wat als deze kinderen onverwachts in het water vallen? Ook met een diploma is het nog niet altijd gezegd dat je je dan redt. Je moet het natuurlijk wel bijhouden. Gelukkig weten we nu hoe het kind ervoor staat en wat het extra nodig heeft.” Na een zwemvaardigheidstest krijgen de kinderen een certificaat mee met een individueel testrapport. “Deze gaat tevens naar de ouders zodat ook zij inzicht krijgen in de zwemvaardigheid van hun kind. Op basis hiervan kunnen ze bepalen of zij het nodig vinden om hun kind bijvoorbeeld de vervolgcursussen te laten volgen die wij in de schoolvakanties samen met zwemvereniging AquAmigos organiseren.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Win-Win

Het programma bestaat uit 6 zwemvaardigheidsproeven: wak zwemmen, schaats zwemmen, bootje zwemmen, pop duiken en reddend zwemmen, geblindeerd zwemmen en tot slot golfslag zwemmen. Voor alle proeven geldt dat de kinderen met kleren aan moeten zwemmen. In een schooljaar worden de proeven 2 keer afgenomen, de eerste keer is het een basistest en daarna een uitbouwtest.

Lees verder in ZwembadBranche #58


advertentie

Pomaz