‘Gluren bij de buren’

Het is typisch Nederlands: kijken naar anderen. Maar dit ‘gluren bij de buren’ hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Zeker niet in het bedrijfsleven. Weten waar je staat ten opzichte van anderen is een belangrijk ijkpunt van waaruit je een koers kan bepalen. “Net als alle andere accommodaties willen ook zwembaden graag weten hoe zij kunnen optimaliseren. Een kijkje over de schutting is dan van grote waarde, samen weten we altijd nog meer dan alleen.”

Chris Jaasma is oprichter van 3Ben, een bureau dat zich richt op benchmark en advies voor sportaccommodaties waaronder zwembaden. Met zijn 40 jaar ervaring in de branche en 10 jaar als accommodatie adviseur kent Jaasma de branche als geen ander. Hij weet inmiddels wat er speelt in de branche. Maar het belangrijkste vindt Jaasma dat zwembaden zo een goed beeld krijgen van hun specifieke situatie en dit kunnen afzetten tegen anderen. “Net als alle andere accommodaties willen ook zwembaden graag weten wat zij beter kunnen doen. Door het naast elkaar leggen van een aantal gegevens kan het presteren van de accommodatie tegen het licht worden gehouden en kun je ook precies zien waar je nog kunt verbeteren. Er valt altijd wel iets van anderen te leren. Natuurlijk van zwembaden in de regio, maar zeker ook daarbuiten.”

Energie besparen

Een benchmark geeft daarmee een interessant beeld van de branche in het algemeen en van een specifiek zwembad in het bijzonder. Het maakt ook inzichtelijk waar de kansen liggen. En met meer dan 100 accommodaties zowel binnen als buiten heeft Jaasma een goed beeld van de branche. Maar zeker ook van de trends die we kunnen verwachten. Eén van de grote trends is volgens Jaasma energiebesparing. “Energie is al een belangrijk thema in de zwembranche, maar het wordt alleen maar crucialer. Duurzaamheid wordt één van de grootste uitdagingen voor de toekomst. We moeten echt gaan besparen op energie en zeker op gas. Sterker nog, we moeten zorgen dat we zonder gas kunnen. Neem als voorbeeld zwembad ’t Bun in Urk. Voor buitenbaden is dat natuurlijk best lastig, het grootste probleem bij hen is het opwarmen van het water in april. Maar als de baden eenmaal op temperatuur zijn, is het vrij gemakkelijk om met zonne-energie en warmte-energie de baden op temperatuur te houden.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Zwemmen is gezond

Wat Jaasma verder nog aan ontwikkelingen ziet in de nabije toekomst? “Ik zie veel kansen voor doelgroepactiviteiten. Zwemmen is een gezonde sport, zeer geschikt ook bij gewrichtspijn en veel minder blessuregevoelig dan andere sporten. En gelukkig zijn we ons daar ook steeds meer van bewust, maar de kunst is dan wel om hier goed op in te springen. Het banenzwemmen is bijvoorbeeld in opkomst. En dat is ook gunstig aangezien een doelgroepenactiviteit nog altijd winstgevender is dan bijvoorbeeld recreatiezwemmen.

Lees verder in ZwembadBranche #58


advertentie

XS2 voor Zwembaden