Overgewicht jeugd toegenomen: schoolzwemmen in de Miljoenennota?

‘Een deel van de Nederlandse kinderen is tijdens de lockdown minder gaan bewegen, meer gaan snacken en is daardoor aangekomen.’ Dat stellen kinderartsen van het Universitair Medisch Centum in Maastricht. Kinderarts Anita Vreugdenhil uit haar zorgen aan RTL nieuws: “Het is de hoop dat de slechte gewoontes van tijdens de lockdown verdwijnen als de coronaperiode achter ons ligt, maar zeker is dat niet. Uit onderzoek blijkt dat een economische crisis resulteert in een ongezondere levensstijl bij kinderen, met name bij kwetsbare groepen.” Gezonde voeding en bewegen is dus cruciaal voor onze kinderen. Ik zou zeggen: allemaal weer zwemmen onder schooltijd!

Zwemmen onder schooltijd

Al eerder is geroepen hoe belangrijk bewegen is voor de jeugd. Overgewicht en obesitas is al een probleem onder kinderen. Maar nu is door de intelligente lockdown het probleem verergerd. Zwemmen is een hele goede vorm van bewegen voor het tegengaan van overgewicht. Wat maar weer eens benadrukt hoe belangrijk het is serieus te investeren in de gezondheid van kinderen. En dus om ook te investeren in schoolzwemmen of gymles in het water. Bewegen in water is goed voor de conditie en in het water leren kinderen op een speelse en leuke manier heel veel vaardigheden die goed zijn voor hun motorische ontwikkeling. Daarnaast is het goed voor het bevorderen van de zwemvaardigheid. Tot slot, ook niet onbelangrijk, vinden kinderen bewegen in het water altijd een feest. En de mogelijkheden zijn eindeloos: teamsporten in het water, auquasporten, baantjeszwemmen, wedstrijdjes, toernooitjes.

Nu investeren

Maar zwemmen onder schooltijd kost geld… Het kost inderdaad geld, maar zeker in deze tijd van corona geen slechte besteding lijkt mij. Het vullen van de daluren en het genereren van extra inkomsten kan zwembaden enorm helpen. Kost de gemeente geld, maar door de coronamaatregelen is het zeer waarschijnlijk dat veel zwembaden de gemeente geld gaan kosten. Waarom zou je dit geld dan niet besteden aan de jeugd? Daarbij is het organisatorisch ook niet ingewikkeld. Het zwembad is er en je hebt ook nog eens altijd opgeleide instructeurs die de lessen kunnen verzorgen. Hoewel het zwemmen onder schooltijd op veel plekken is afgeschaft, zie je gelukkig nog wel hele mooie initiatieven. Maar wat zou het mooi zijn als de overheid in het kader van bewegen, zwemvaardigheid én het op de been houden van de zwembaden hier meer in gaat investeren. Dus minister Hoekstra, staat hierover ook iets in de Miljoenennota…?

Lees ook: Moeten kinderen meer bewegen? Lekker gaan zwemmen!

Enkele uitkomsten van het onderzoek

  • 1 op de 3 kinderen is meer ongezonde snacks gaan eten tijdens de coronacrisis.
  • 75 procent van de kinderen is minder gaan bewegen. Gemiddeld 51 minuten per dag minder dan vorig jaar rond deze tijd.
  • 1 op de 5 kinderen is aangekomen. Bij kinderen die al overgewicht hadden is dat percentage zo’n 40 procent.
  • Het verschil tussen de minst en meest bewegende kinderen is groter geworden.
  • 58 procent van de ouders vond het moeilijk hun kind te stimuleren voldoende te blijven bewegen.
AngelEye Drenkelingendetectiesysteem