Ouders bewust maken van de gevaren van water: doe jij mee?

Vorig jaar heb ik een de blog ‘Sorry namens onze toezichthouders’ geschreven naar aanleiding van een vakantieweek toen ik een aantal dagen op de werkvloer had gestaan en toezicht had gehouden. Nu doe ik dit wel vaker, maar die vakantie viel het me vooral op hoe weinig respect sommige klanten -gelukkig lang niet allemaal- hebben voor het vak wat wij uitoefenen. Aangezien ik elke week een blog schrijf over het reilen en zeilen bij het zwembad, kon ik het niet nalaten om ook hier een blog over te schrijven. Ik heb wel een aantal dagen over de tone of voice gedacht. Op een klaagzang zit niemand te wachten. Ik heb alles dus ‘om gedacht’. Op de blog heb ik veel reacties gekregen, veel collega’s herkenden zich daarin.

Lees ook: Word gelukkig door al op jonge leeftijd te beginnen met zwemmen!


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Dit zette mij toch wel aan het denken. Het kan toch niet zo zijn dat in heel Nederland, een land waar zoveel water is en waar ook zoveel aandacht aan het zwemmen wordt besteed, ook zoveel onwetendheid is over de veiligheid in zwembaden of water in het algemeen? Hier wil ik graag iets mee doen. Ik voel de noodzaak om mensen te laten weten waar ze op moeten letten bij (zwem)water. Het gaat mij dan vooral om kinderen die nog geen diploma hebben. Daar waar kinderen totaal geen gevaar in water zien, moeten we vooral bij de ouders bewustzijn creëren. En gelukkig ben ik niet de enige. Collega Lonneke Emonts Elbers uit Venray wil hier ook iets meedoen. Maar wat? Al snel werd duidelijk: een landelijke campagne. Het stipje aan de horizon was geboren. Groot denken, maar eerst klein beginnen. Maar waar begin je dan…

Als eerste ben ik eens gaan polsen bij mensen in mijn netwerk. Ook zij zijn het met mij eens dat hier wat meer aandacht aan moet worden besteed. Dit sterkte mij natuurlijk nog meer in de gedachte om echt naar een campagne toe te gaan werken. Maar ik heb ook jullie hulp nodig. Zien jullie net zoveel urgentie als wij? Het zou heel fijn zijn als ouders zich meer bewust worden van de gevaren van water. En het zou ons beroep ook iets gemakkelijker maken. Hopelijk hoeven we dan in de toekomst ook iets minder kinderen zonder zwemdiploma’s of drijfmiddelen bij de kant weg te halen, uit het water te vissen of als een politieagent bij de gevaarlijke doorgangen te gaan staan. Bij deze wil ik dan ook een oproep doen aan iedereen die dit leest: laat ons weten hoe je hier tegenover staat. Zeker met een campagne is het natuurlijk heel belangrijk dat het zo breed mogelijk gedragen wordt. Als we alle zwembaden in Nederland hier in mee kunnen krijgen, zou dat ontzettend mooi zijn.

Wil je reageren, mail naar m.lommers@denekkerman.nl


advertentie

Hellebrekers