Save the date - ZwembadBranche Dag

Op zoek naar creativiteit? ga maar even dagdromen….

Druk, druk, druk. Als je vraagt aan iemand hoe het gaat, is dit vaak het antwoord. Eigenlijk hebben we geen tijd meer om even op rust te komen. We moeten op tijd naar ons werk, kinderen naar school brengen (en als ze klein zijn natuurlijk ook naar zwemles), op tijd weer thuis om voor ons sportuurtje in het zwembad, uiteraard ook met familie en vrienden afspreken. Pfff. Het idee is al vermoeiend. Maar lekker druk is wel goed bezig! Of toch niet?

Topsport

Fout volgens de mannen van 365 dagen succesvol. ‘Alles leidt naar een totaal overspan­nen samenle­ving, die zichzelf in alle haast van binnenuit opblaast en ons daar allemaal in meeneemt’, zo schreven zij in hun column van het AD. We moeten meer kijken naar topsporters. Voor topsporters is niksdoen doodnormaal: dat zijn de uren waarin eigenlijk het meest gebeurt. Tijdens de training beulen ze genadeloos hun spieren af, waarna in de rusttijd nieuwe spiermassa wordt aangemaakt. Sporters weten: je spieren groeien niet tijdens het trainen, maar tijdens het rusten.

Lanterfanten

En eigenlijk geldt dit voor ons allemaal. Ook bij ons gebeurt vaak het meest als we ‘lanterfanten’. De beste ideeën verzin je onder de douche of in de hangmat. Ook kinderen maken de mooiste dingen als ze zich vervelen. En over veel Nobelprijswinnaars gaat het verhaal dat ze hun grootste inzichten kregen terwijl ze onkruid stonden te wieden of het gras maaiden. Nog niet overtuigd? Uit onderzoek van de Universiteit van Gent is gebleken dat je creatiever wordt van dagdromen. Dat je meer op een andere manier gaat denken. Meer interessante oplossingen bedenkt.

Lees ook: Dit is waarom je blij mag zijn als slapen één van je kernkwaliteiten is!

Dagdromen

Even niks doen is dus juist heel productief. Maak je agenda dus leeg en gun jezelf de tijd om ook echt even los te zijn van alles. Zie dagdromen ook niet als verspilde tijd. Zo’n 25 tot 50 procent van onze tijd dagdromen we, dat is eigenlijk gewoon heel hard werken. Maak ook wandelingen in de lunchpauze, doe aan ‘stilte’ momenten in plaats van alleen maar vergaderingen. Dit alles geldt zeker ook voor de kinderen, laat ze even niks doen dan ontstaan ook bij hen de leukste ideeën. Dus staart jouw collega een keer voor zich uit: goed bezig!
Normec