‘Onze hulp is nu hard nodig en wij zijn maar al te blij dat we die hulp kunnen bieden’

Na een intelligente lockdown in maart en een gedeeltelijke lockdown in oktober, zitten we nu in een harde lockdown. De zwembaden en zwemscholen zijn dicht, inmiddels voor de derde keer. Geen zwemlessen, aquasporten of banenzwemmen. Het is weer ijzig stil in het zwembad. Natuurlijk wil iedereen zo snel mogelijk weer aan het werk. Heerlijk rondlopen in een drukke zwemzaal tussen blije en enthousiaste zwemfans en lesgeven aan kinderen om hen zwemveilig te maken. Maar het kan nog even niet. Wat doen jouw collega’s nu de zwembaden zijn gesloten?

Assisteren

De medewerkers van het Sportbedrijf De Fryske Marren zitten niet graag stil, dat weet Tjebbe van der Meer (adjunct-directeur) maar al te goed. Maar wat doe je dan als iedereen thuis moet zitten omdat het zwembad dicht is? Omdat andere sectoren extra menskracht heel goed kunnen gebruiken, kwam al snel het idee om hen hulp aan te bieden. “Wij zijn blij dat wij zo ouderen en eenzamen kunnen helpen. Andersom is de dankbaarheid van de ouderen en het verzorgend personeel ook erg groot.” Inmiddels werken zo’n 30 medewerkers bij diverse woonzorgcentra van Zorggroep Hof en Hiem, zij ontlasten het verplegend personeel. “Onze mensen hebben natuurlijk geen medische achtergrond, maar dat is nu ook niet per se nodig. Het gaat vooral om het assisteren van de medewerkers door het serveren van maaltijden, helpen bij de bingo of wandelen met ouderen.” Van der Meer benadrukt wel dat zijn medewerkers er niet helemaal blanco instapten en voorafgaand bijscholing hebben gekregen. “Zij hebben uitleg gekregen over de situatie waarin de ouderen verkeren zoals het omgaan met dementie en de voorzorgsmaatregelen tegen corona in de tehuizen.” Daarnaast zijn er medewerkers die ondersteunen bij het project Heel Friesland Belt, waar men door het bieden van een luisterend oor de eenzaamheid probeert te verzachten. “Door deze coronacrisis en de genomen maatregelen is de eenzaamheid onder ouderen groot. Het is hartverscheurend dat hun sociale leven stil staat en bezoek minimaal is. Met dit belletje proberen wij dit eenzaamheidsvirus enigszins te bestrijden.” De animo onder medewerkers is groot. “Vanuit Zorggroep Hof en Hiem kwam de vraag of 30 medewerkers van ons konden helpen. Nadat we de uitvraag hadden gedaan, waren er meteen voldoende reacties. Ook voor het project Heel Friesland Belt hebben veel medewerkers zich aangemeld. Dat doet ons goed.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Beweegweek jeugd: ‘Wij hopen de kinderen zo wat meer in beweging te krijgen’

Maatschappelijke functie

Alle diensten zijn op vrijwillige basis en de medewerkers worden voor hun werkzaamheden niet betaald door de zorginstelling. “Wij hebben als zwembad een maatschappelijke functie, nu het zwembad is gesloten houdt dat niet op. Iedereen vindt het uiteraard heel jammer dat de accommodaties dicht zijn, we missen ons vak en onze bezoekers. Maar het zijn nu uitzonderlijke tijden en dus proberen wij onze maatschappelijk rol op een andere manier in te vullen.” Daarnaast geeft Van der Meer aan dat hij de steun vanuit de overheid de verliezen enigszins verzachten. “Gelukkig kunnen wij gebruik maken van de regelingen en met de NOW krijgen wij een deel van de loonsom terug. Het uitbesteden van onze medewerkers vind ik dan ook niet meer dan vanzelfsprekend.” De werkzaamheden duren tot dat de lockdown voorbij is, maar dit is wel afhankelijk van de ontwikkelingen. “Recent was er in Friesland een uitbraak van de Britse variant. Gelukkig konden onze medewerkers er blijven werken, maar het moet wel verantwoord blijven.” Om de risico’s te beperken zijn er uiteraard voorzorgsmaatregelen genomen. “Wij hebben onder meer afgesproken dat de medewerkers hun bubbel klein houden en daarnaast uiteraard de andere inmiddels gebruikelijke maatregelen opvolgen. Het verantwoordelijkheidsgevoel onder onze medewerkers is gezien hun werkzaamheden in het zwembad altijd al groot, zij zijn nu dus ook heel voorzichtig.” Regelmatig is er ook contact tussen Zorggroep Hof en Hiem en De Fryske Marren om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden, maar vooralsnog zijn de medewerkers volop aan de bak. “Onze hulp is nu hard nodig en wij zijn maar al te blij dat we die hulp kunnen bieden.”


advertentie

Aquatickets