ONK IJszwemmen: bikkels strijden in een winters weekend om kampioenschap

De timing kon bijna niet beter. Het eerste koude weekend van deze winter werd in zwembad De Waterdam ingeluid met het Open Nederlands Kampioenschap IJszwemmen. Terwijl in Nederland het woord Elfstedentocht weer sinds tijden viel, gingen in Edam-Volendam ijszwemmers van over de hele wereld de strijd in het buitenbad aan om de eervolle titel. Behalve de korte afstanden stond uiteraard ook weer de icemile op het programma.

Doordraaien

Het ONK IJszwemmen is een samenwerking tussen Open Water Swimming club en Zwembad Waterdam en ontstond min of meer bij toeval zo laat Peter Klos, manager zwembad Waterdam, ons weten. “Na de renovatie van ons buitenbad een aantal jaren geleden bleek dat het goedkoper was om de winter door te draaien dan alles stil te zetten.” En wat moet je dan met een buitenbad dat het hele jaar door in gebruik is? Juist, gebruiken. “Ik vond het toch wel zonde dat het zwembad 8 maanden per jaar stillag en heb daarom her en der een balletje opgeworpen.” Samen met Marcel van der Togt en Marcel Stroet ontstond vervolgens het idee om in de wintermaanden in het buitenbad te zwemmen. Niet veel later werd de eerste editie van het ONK IJszwemmen georganiseerd en inmiddels organiseert zwembad De Waterdam het voor de 5de keer.

En voor wie het toch wat te koud vindt om buiten te zwemmen, kan lekker binnen zwemmen. Als je maar zwemt: waarom? daarom…?

Veiligheid

Met deelnemers uit Nederland, België, Engeland, Duitsland en Argentinië was het deelnemersveld afgelopen weekend niet alleen groot, maar ook internationaal. De populariteit van het openwater zwemmen neemt duidelijk toe. Alhoewel ijszwemmen toch wel een andere tak van sport is en zeker niet voor iedereen is weggelegd. “Naast een goede voorbereiding moet je ook in goede gezondheid verkeren. Zo is een medische verklaring verplicht en word je vooraf gescreend. Daarnaast wordt elke zwemmer gedurende het toernooi goed in de gaten gehouden. Als iemand van de medische staf het niet vertrouwd, word je zonder pardon uit het water gehaald. Uiteraard staat veiligheid voorop. Reden ook dat we dit organiseren samen met de Reddingsbrigade, duikers en medische begeleiders. Maar vergeet ook niet de juryleden en alle andere medewerkers die alles in goede banen leiden.”

Volgend jaar

Het was dus een succesvol weekend in het zwembad in Edam-Volendam. “Er is weer ontzettend hard gezwommen op verschillende afstanden, waaronder de beroemde icemile, en er zijn zelfs records gesneuveld. En dat ook nog eens onder het toeziend oog van vele enthousiaste supporters. Voor ons vooral goed om te zien dat we zo het buitenbad niet alleen kunnen benutten bij een goede zomer, maar zelfs bij een koude winter. We kijken nu al uit naar de volgende editie. Het weekend van 17 tot en met 19 januari staat geblokt!”