Save the date - ZwembadBranche Dag

Omnium verduurzaamd: ‘zo blijft het voor onze gasten betaalbaar’

Omnium is een multifunctioneel complex in Goes voor sport, onderwijs en recreatie, met onder meer sporthallen, een zwembad, danszalen en squashbanen. Zo’n vijf jaar geleden werd besloten te verduurzamen om op de kosten van gas en energie te besparen. Niet wetende dat anno 2022 de voordelen hiervan nog groter zouden zijn. “Wij hebben nu nog wel een vast contract, maar nu alles onzeker is ben ik heel blij dat wij nu van het gas af zijn en onze elektriciteit deels zelf opwekken. Zo blijft het zwemmen voor onze gasten betaalbaar.”

Warmtepompen

Zo’n zes jaar geleden trad Bart van den Heuvel aan als directeur van Omnium. Al snel stond hij voor een grote opgave, de twee oude gasketels hadden hun beste tijd gehad. “Vervangen was natuurlijk de makkelijkste oplossing, maar het was meteen duidelijk dat er een duurzame oplossing moest komen. De grootste kostenposten voor ons complex zijn personeel, onderhoud en energie. Dat laatste uiteraard met name door het zwembad, de grootste gas- en energieverbruiker van het pand. Met het vervangen van de ketels wilden wij dus ook gelijk het verbruik drastisch verminderen.” Uit de inventarisatie die was uitgevoerd kwamen twee scenario’s: het gebruik van biomassa of warmtepompen. In eerste instantie werd gekozen voor biomassa omdat hier de meeste subsidie voor te krijgen was, maar gaandeweg ontstonden hierover nieuwe inzichten en koos men toch voor de warmtepompen. “Wij werden ingehaald door de actualiteit. Over het gebruik van biomassa als energiebron en de duurzaamheid ervan ontstond veel discussie, waarop de gemeente besloot om toch te kiezen voor warmtepompen. Inmiddels zijn ze alle 12 geïnstalleerd en is het de bedoeling dat we hier straks volledig op draaien. Groot voordeel is dat dit type warmtepomp water van 80 graden produceert, waardoor de bestaande installatie in het pand niet aangepast hoefde te worden. Wel hebben we voor het eerste jaar nog één ketel laten staan als back up. Mocht er toch nog iets zijn, kunnen we daar op terugvallen. Maar uiteindelijk moet ook deze weg.“

Lees ook: Duurzaamheidspionier Ronald Spoelstra ziet overal kansen

Zonnepanelen

Daarnaast zijn er zo’n 1300 zonnepanelen geïnstalleerd en wordt er gebruik gemaakt van een koude warmte systeem. “Met de zonnepanelen dekken wij zo’n beetje de helft van ons totale energieverbruik en door de koude warmte opslag kunnen we de opgewekte energie in warmte opslaan zodat we het later kunnen gebruiken. We verwachten daarmee een groot gedeelte van ons complex te kunnen voorzien, maar we moeten echt een heel jaar draaien om precies te weten hoeveel het oplevert. De cijfers over de winter- en zomermaanden zijn duidelijk, we kunnen goed schatten wat ons verbruik dan is. De seizoenen ertussenin, de herfst en de lente, zijn vaak grilliger en dus voor ons nu lastiger te voorspellen. Tevens zijn we nu ook nog druk met het inregelen van alle systemen, ook dit kost nog even tijd. Maar een goede instelling is wel heel belangrijk, het levert immers veel op. Daarnaast kijken we nog naar andere mogelijkheden om te kunnen besparen, zo komt er LED verlichting in het gehele complex.” Verder wil Bart een technisch specialist in de hand nemen om te zorgen dat alles optimaal wordt ingezet. “Ik heb mij er inmiddels goed in verdiept, maar voor een zo efficiënt mogelijk gebruik moet je er een specialist op zetten.  Het is niet iets wat je er even naast doet, het is complexe materie en vraagt tijd en aandacht.”

Toekomstproof

Hoewel het Omnium nog een vast contract heeft en dus nog geen last had van de stijgende gasprijzen, is men wel blij dat men nu niet meer zo afhankelijk is. “Het is natuurlijk allemaal erg onzeker wat de prijzen gaan doen op de lange termijn, maar door deze duurzame toepassingen zijn we daar minder afhankelijk van. Daarbij verwacht ik dat er veel zal veranderen op de energiemarkt. Ik kan mij zo voorstellen dat wij op den duur zelfs worden betaald om energie af te nemen zodat er efficiënter gebruik wordt gemaakt van de beschikbare energie.” Voorlopig lijkt dit nog toekomstmuziek en voor nu zorgen de duurzame toepassingen in het Omnium in ieder geval voor een beter milieu en een lagere gas- en energierekening. De verwachting is dat de investering van anderhalf miljoen is terugverdiend in zeven tot tien jaar. “Een zwembad is een grootverbruiker, volgens de wet van de grote getallen kan het zeker nu snel gaan. Maar we rekenen ons echt niet meteen rijk, we moeten nog zien wat het precies oplevert. Zeker is wel dat het complex nu weer toekomstproof is. Het is gebouwd in 1991 en dus nog niet toe aan vervanging, maar door alle aanpassingen kan het nu wel weer voor een lange tijd mee.”
Hellebrekers