Duurzaamheidspionier Ronald Spoelstra ziet overal kansen

Voor grootverbruikers van energie zoals zwembaden is het meer dan ooit tijd om naar duurzame oplossingen te kijken. Het verduurzamen en toekomstbestendig maken van bestaande gebouwen vraagt volgens Ronald Spoelstra (adviseur INNAX) om een andere manier van denken, juist ook bij zwembaden. “We moeten wennen aan de nieuwe wereld.”

Bij nieuwbouwplannen voor zwembaden ligt het allemaal een stuk anders. Daar is de opdracht om te verduurzamen relatief eenvoudig. De toetsingskaders van het Bouwbesluit zijn wat dat betreft eenduidig. Bijna energieneutraal bouwen is geen utopie meer, net zomin als zwembaden helemaal van het gas afkoppelen. Voor baden die nog lang niet toe zijn aan nieuwbouw is de uitdaging vele malen groter. Niettemin ziet duurzaamheidspionier Ronald overal kansen, waarbij juist de exploderende gas- en energieprijzen voor een vliegwieleffect kunnen zorgen. “Hoe wrang het ook klinkt: we worden enorm geholpen door de huidige marktomstandigheden. Zwembaden die niks doen, krijgen straks te maken met misschien wel een verdubbeling van de energielasten. Naast alle klimaatdoelen gaat het nu ineens ook over de beheersbaarheid van de exploitatiekosten.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Verschil

De urgentie is er, daarover is iedereen in de zwembadwereld het sinds het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne wel eens. Ronald en andere adviseurs op het gebied van installaties en verduurzaming worden overstelpt met vragen naar slimme oplossingen. Ook vanuit de overheid wordt nadrukkelijk naar grootverbruikers van energie, zoals zwembaden, gekeken. “Naar verhouding hebben zwembaden natuurlijk hoge energielasten. Hetgeen ook betekent dat je bij een gerichte aanpak meteen grote stappen zet en het verschil kunt maken.” Spoelstra haalt er de basisprincipes van de Trias Energetica bij. “Je moet de vraag minimaliseren door goed te isoleren, slim te bouwen en warmte zo lang mogelijk vast te houden. Daarnaast verdient het toepassen van duurzame energiebronnen uiteraard de voorkeur. Als je toch fossiele brandstoffen nodig hebt, dan gaat het erom die zo slim mogelijk te gebruiken en vooral in te zetten op hergebruik.”

Lees ook: Energiecrisis: hoe houdt een zwembad zich nu staande?

Economische keuze

Ronald is een man van de praktijk. De cyclus van beheer en onderhoud biedt volgens hem voor elk zwembad een uitgelezen kans om te investeren in duurzaamheid. “Als iets kapotgaat of aan het einde van een levensduur is, kun je op z’n minst kiezen voor een oplossing die energiezuiniger is.” Ronald noemt de pompen in het zwembad als voorbeeld. “Na zeven tot twaalf jaar is het voor dat deel van de technische installatie einde levensduur en kun je kiezen voor innovatieve lucht-water warmtepompen, in combinatie met zonnepanelen op het dak. Zo’n investering verdient zich op termijn vanzelf terug en garandeert ook bedrijfszekerheid. Het biedt een unieke kans om het gasverbruik sterk te verminderen en daarmee als zwembad je CO2 doelstellingen op te pakken. Lucht-water warmtepompen hebben als duurzame energiebron inmiddels bewezen dat ze zwemwater zeer goed kunnen verwarmen, het hele jaar door. Mocht het erg koud worden in de winter en je redt het niet, dan kunnen bestaande CV ketels als back-up functioneren.” Het maximaal inzetten op duurzame energiebronnen is volgens Ronald nu ook zeker een economische keuze. “Exploitanten kiezen altijd voor bewezen technologie en investeringen met acceptabele terugverdientijden.” 

Lees het gehele interview in ZwembadBranche #83