Corona speelt weer op: ‘laten we geen paniekvoetbal spelen’

Ook bij Optisport merkt Ingrid Raben, manager QSE, dat het personeelstekort voor problemen zorgt en activiteiten moeten worden geschrapt. Voornaamste reden is volgens Ingrid het hoge ziekteverzuim door corona. “Er is de afgelopen twee jaar veel van mensen gevraagd, maar dat houdt een keer op. Het is dan ook te hopen dat we dit jaar niet weer in lockdown hoeven. Laten we vooral kijken naar wat nog kan, de impact van zo’n sluiting is enorm en moeten er alles aan doen om dat te voorkomen.”

Hoog verzuim en verloop


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Het laten vervallen van activiteiten heeft voornamelijk betrekking op het recreatief zwemmen en de aquasporten. “Het geven van een bootcamp of andere sportactiviteit in het water vraagt om specialistische kennis, in deze tijd van personeelsschaarste hebben we daar niet altijd voldoende mensen van.” Het tekort komt volgens Ingrid vooral door de lockdowns en de coronamaatregelen van de afgelopen twee jaar. “Werknemers moesten steeds schakelen en was er ook niet altijd begrip vanuit de bezoekers. Daarnaast heeft corona volgens Ingrid gezorgd voor een hoger verloop, medewerkers die in een hele andere sector zijn gaan werken zijn niet meer teruggekomen. Ik denk dat mensen in coronatijd zich afvroegen of zij dit wel hun hele leven wilden blijven doen en of zij wilden blijven werken met zoveel onzekerheid. Natuurlijk worden op de locaties veel gesprekken hierover gevoerd en proberen wij mensen te behouden voor de branche, maar sommige willen echt niet meer.” Gelukkig ziet Ingrid nog wel dat er aanwas is, sterker nog de interne opleidingen die Optisport al 15 jaar geeft voor lesgever Zwem ABC gaan juist erg goed. “Wij draaien continu twee groepen per ronde en dat zo’n 6 keer per jaar. Deze opleiding betalen wij voor de cursisten en wij geven een baangarantie. Dat hiervoor nu veel animo is, biedt op de lange termijn zeker perspectief. Maar het helpt ons niet op de korte termijn.” 

Lees ook: Nog meer terug naar ‘normaal’: hoe motiveer je om weer te beginnen?

Ad hoc maatregelen

Helaas speelt corona weer op en wordt er zelfs gesproken van een nieuwe golf. Maar Ingrid hoopt vooral dat er geen lockdown meer nodig is. “Het sluiten van de zwembaden is een heel rigoureuze maatregel, niemand wil dit nog een keer en ik hoop dus ook dat het niet hoeft. Dat we voldoende hebben geleerd van de afgelopen twee jaar en verantwoord open kunnen blijven. Dat we niet steeds ad hoc maatregelen hoeven te nemen en indien er maatregelen nodig zijn, deze werkbaar zijn. Ook lijkt het mij beter dat als het weer nodig is om mondkapjes te dragen en anderhalve meter afstand te houden, dit niet te snel wordt afgebouwd zodat we langer open kunnen blijven.” Daarnaast verwacht Ingrid ook geen weerstand tegen dit soort maatregelen. “Mensen zijn inmiddels geconditioneerd en houden nu ook ongemerkt toch meer afstand. Gelukkig zijn wij inmiddels ook georganiseerd in snelle coronacommunicatie om onze gasten goed op de hoogte te kunnen houden. Maar laten we vooral met elkaar geen paniekvoetbal spelen. Ik merk dat de media weer heel graag met allerlei cijfers komen, maar dat zegt nog niks over de impact. Als we van een toename van de IC van 2 naar 4 gaan is het een verdubbeling, maar relatief is het aantal nog gering.  We moeten elkaar ook niet iets aanpraten.”

Beter najaar en winter

Nu de besmettingen oplopen, wordt ook binnen Optisport alles wel weer nauwlettend in de gaten gehouden. “Er komen steeds meer vragen vanuit de locaties en in het weeknieuws voor alle locaties hebben we weer een item opgenomen over de adviezen, nog geen maatregelen dus, vanuit de overheid. Ook zijn de samenwerkende partijen in de zwembranche, waar Optisport namens de WiZZ bij betrokken is, weer in gesprek met het Ministerie over een plan van aanpak voor de branche voor het najaar. Maar voorlopig zijn we blij dat we nog gewoon weer lekker mogen zwemmen.” Dat nu alles weer kan, vindt Ingrid vooral ook fijn voor de jeugd. “In mijn omgeving hoor ik dat pubers het er best lastig mee hebben gehad. Bij de zwemleskinderen merken wij dit niet zozeer, ook de achterstanden na de lockdowns viel ons alles mee. Kinderen waren snel weer bij en om de wachtlijsten in te halen is er hard gewerkt door onze zweminstructeurs. We zijn weer redelijk op ons oude niveau.” Wel merkt Ingrid dat de andere activiteiten wat minder lopen dan voor corona. “Mensen zijn er door de sluitingen toch wel een tijd uit geweest. Sommigen hebben een andere manier van bewegen gevonden en anderen hebben helemaal niet gesport waardoor zij conditioneel minder zijn geworden wat een drempel kan opwerpen. Daarnaast zijn er ook mensen die corona hebben gehad en hier nog steeds last van hebben. Al met al werkt corona dus nog op verschillende vlakken na, laten we daarom hopen op een beter najaar en winter dan de afgelopen twee jaar.”