Nooit meer saaie lessen met ‘Het geheim van de leukste zwemles’

Leuk en plezierig leren zwemmen, dat wil natuurlijk ieder kind. Steeds meer kinderen leren spelenderwijs zwemmen, maar de mogelijkheden zijn nog legio. Als aanvulling op jouw eigen creatieve spelletjesrugzak heeft Dave Klaassen ‘Het geheim van de leukste zwemles’ geschreven met daarin door Marcelle Roeper geïllustreerde spelletjes om direct te gebruiken. Om zo de les nóg aantrekkelijker te maken.

Comfortzone

Ieder kind verdient het om op een plezierige manier les te krijgen, dat is de stellige overtuiging van Dave Klaassen. Samen met zijn vrouw Britt Klaassen is hij eigenaar van zwemonderneming ‘Met succes op zwemles’ en geeft hij al jaren zwemles waarin plezier en sfeer centraal staan. Een les waarin wordt geleerd én gelachen. Saai is het allerminst, want daar heeft Dave een allergie voor. Reden ook dat hij met zijn boek dat bomvol speelse vormen staat wil inspireren tot een les waarin variatie, grenzen verleggen en spelen centraal staan. En dit is niet alleen een uitdaging voor het kind, maar ook voor de zwemonderwijzer. Door uit je comfortzone te stappen en je constant te blijven vernieuwen, ontstaat er niet alleen een leuke les voor het kind, maar zeker ook voor de zwemonderwijzer.

Lees ook: Daag jezelf uit: zeg eens niet niet…

Milieubewust

De missie van Dave is dus nooit meer een saaie zwemles en daar is hij samen met illustrator en zwemjuf Marcelle Roeper meer dan in geslaagd. Met het handboek wordt de les een stuk speelser en dus aangenamer voor de kinderen. En daarmee ook voor de ouders, want zo stelt Dave: ‘Als kinderen op een plezierige en speelse manier leren zwemmen, zijn de kinderen en ook de ouders ‘happy’ en tevreden’. Kinderen, zwemonderwijzers en ouders zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het creëren van de succesbubbel waarin ruimte is voor plezier en ontplooiing zonder tijdsdruk. De 57 spelletjes uit het handboek die je hierbij ondersteunen zijn direct toepasbaar en door de onderverdeling in verschillende materialen zoals flexibeams, plankjes en matten en thema’s als ouder-kind zwemmen naar eigen inzicht te gebruiken. Daarbij probeert Dave ook nog zijn missie met betrekking tot milieubewust leven kracht bij te zetten met de bewustwordings-spelen zoals oceaan schoonmaken en red de haai. Met succes op zwemles werkt samen met Plasticfish, een organisatie die rommel opruimt van het strand, aan projecten. Dave en Britt leren zo hun zwemleskinderen al jaren niet alleen zwemmen, maar brengen ook de boodschap over om bewust met het milieu om te gaan.

Zwemflow

Eigenlijk was het bundelen van alle spelletjes bedoeld om onder meer het zwemteam van Dave en Britt te helpen om op een gemakkelijke manier nieuwe spelletjes te implementeren en de zwemles zo aantrekkelijker te maken. Met het op papier zetten van al zijn ideeën ontstond geleidelijk een boekwerk. Een overzichtelijk handboek voor zwemonderwijzers die net als hij met een open mind kijken naar hun zwemles en altijd op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Maar bovenal wil Dave zwemonderwijzers hiermee aansporen om het plezier leidend te laten zijn door jezelf steeds af te vragen: past dit binnen de belevingswereld van een kind? Daarbij is het devies om dichtbij jezelf te blijven, je eigen voorkeur van lesgeven te bepalen en voortdurend de uitdaging aan te gaan om steeds weer de leukste zwemles te geven. Wanneer je weet of dat is gelukt? Als een kind vraagt ‘is de zwemles nu alweer voorbij?’, zit een kind in de zwemflow en is jouw missie geslaagd.

Kijk hier voor meer informatie over ‘Het geheim van de leukste zwemles’.