‘Het niveau van kinderen met een zwemdiploma was bij een groot aantal niet zoals het zou moeten zijn’

Afgelopen zaterdag mocht er dan eindelijk weer recreatief worden gezwommen in het binnenbad. Kinderen mochten al wel veel eerder leren zwemmen, maar het bijhouden is natuurlijk net zo belangrijk. Doordat de afgelopen maanden kinderen niet hebben kunnen vrijzwemmen zijn er dan ook zorgen over de zwemveiligheid van de kinderen mét een zwemdiploma. Zwemlesaanbieders geven extra opfriscursussen en maken de ouders er extra attent op hun kind goed in de gaten te houden. Bij zwemschool Lizzy heeft men een aangepast programma gemaakt en daarvoor was de animo meteen groot. “Onze zwemouders beseffen gelukkig dat een kind dat net een diploma heeft nu niet zwemveilig is.”

Geen overbodige luxe

Gelijk nadat afgelopen zaterdag de versoepelingen ingingen, is Lizzy van Acht (eigenaar zwemschool Lizzy) gestart met een speciale opfriscursus. Waarbij het Lizzy ook duidelijk werd dat dit geen overbodige luxe is. Nadat zij de eerste kinderen weer had gezien na een lockdown van bijna zes maanden was zij toch wel enigszins geschrokken. “Het niveau van deze kinderen met een zwemdiploma was bij een groot aantal niet zoals het zou moeten zijn. Dan merk je echt wel dat de kinderen heel lang niet hebben gezwommen.” Lizzy weet dat ook voor corona kinderen niet altijd hun zwemvaardigheid bijhouden na hun diploma, maar de afgelopen maanden stonden deze kinderen echt helemaal stil. “Voorheen waren ook lang niet alle ouders zich er bewust van dat ook kinderen met een diploma moeten blijven zwemmen, maar dan zijn er toch nog wel kinderfeestjes in het zwembad of komen kinderen een middagje zwemmen. Doordat de zwembaden nu dicht waren, hebben kinderen helemaal niet meer gezwommen en dat was te zien. Er zaten natuurlijk ook kinderen bij die vlak voor de lockdown hun diploma hebben gehaald.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Lees ook: ‘Zwemvaardigheid na het diploma: hoe borgen we dat?’

Aangepast programma

Om te stimuleren dat kinderen blijven zwemmen om zwemveilig te blijven, wordt bij zwemschool Lizzy al heel lang Aqua Fun Kids gegeven. Dit is een opfriscursus speciaal voor kinderen met een diploma, maar na de lange sluiting van de tweede lockdown heeft Lizzy een aangepast programma gemaakt. Speciaal voor kinderen die al wel een diploma hebben, maar vervolgens niet zoveel meer hebben kunnen zwemmen. “Normaal doen we dit maandelijks voor een groep kinderen, waarbij wij dan een half uur technisch zwemmen en een half uur reddend zwemmen of nog even werken aan de zwemslagen. Nu hebben we een programma samengesteld waarbij kinderen vijf weken lang elke week weer even worden bijgeschoold. We sluiten deze reeks ook af met een diploma, kinderen vinden het toch vaak fijn om naar zo’n briefje toe te werken.” De animo was meteen groot onder de ouders. “De eerste les zat meteen vol en de extra les ook. We merken dat ouders zelf ook de urgentie ervaren om hun kinderen nog even te laten zwemmen voordat zij deze vakantie waarschijnlijk veelvuldig een duik in het water zullen nemen. Het besef is er bij hen dat een kind dat net een diploma heeft en nog maar weinig heeft gezwommen nu niet zwemveilig is.”

Verantwoordelijkheid

Lizzy probeert er alles aan te doen om kinderen zwemvaardigheid te maken en te houden. Van alle leskinderen haalt 97% hun zwemdiploma C, daarmee scoort de zwemschool hoger dan het landelijk gemiddelde. “Wij zijn er inderdaad enorm trots op dat bijna alle kinderen hier weggaan met hun volledige Zwem-ABC. Maar eerlijk gezegd is eerder stoppen wat mij betreft ook geen optie, wij gaan ervan uit dat ouders hier komen voor een volledig traject. Sommigen ouders geven aan dat zij eerder willen stoppen nadat zij hun kinderen hebben gevraagd wat zij willen. Ik vraag dan standaard of zij ook wel eens vragen of hun kind over de snelweg naar school wil fietsen of over op het fietspad. Meestal valt het kwartje dan wel, je kunt de verantwoordelijkheid voor zwemveiligheid natuurlijk niet bij de kinderen neerleggen.” Daarnaast heeft Lizzy met een schrijver een eigen boek ontwikkeld voor de zwemleskinderen. “Kinderen kunnen hiervoor stickers krijgen en het boek is pas compleet na het zwemdiploma C. Voor veel kinderen is dat ook wel een stimulans om door te gaan. Voor mij hoeven de kinderen het niet meer te doen, ik verdien het niet op die paar maanden extra. Maar voor hun eigen zwemveiligheid is het die paar extra lessen meer dan waard.”


advertentie

Area H20