Save the date - ZwembadBranche Dag

Nog een summer work out? Kataqua geeft tips!

Het is zomer! En wat is dan leuker dan Aquafitness in de buitenlucht? Natuurlijk vereist dit wel wat aanpassingen, voor zowel de deelnemers als de lesgevers. Wil jij nog even knallen met een work out in het buitenbad? Voor de thuisblijvers, diegene die net terug zijn en weer aan hun conditie willen werken of voor de last minute training voor straks op het strand? Katrien Lemahieu geeft nog een aantal tips.

Tips

 1. Denk aan het meenemen van een flesje water (koud graag!) en voor de lesgever is een zweetdoekje wellicht een must! Zonnebril en/of petje kan ook bijna niet ontbreken.
 2. Laat de deelnemers met de rug naar de zon staan, zodat ze niet de hele tijd de ogen fijn moeten knijpen om de lesgever te kunnen zien. Sta je met de zon aan de zijkant? Doe dan de les er op de andere kant, zo bruin je zowel links als rechts goed. (Grapje!).
 3. Een goede geluidsinstallatie kan natuurljk ook niet ontbreken, een stoeltje om oefeningen goed te kunnen demonstreren en dan ben je er klaar voor!
 4. Werk met materialen (verras ze steeds) en zet vrolijke zomerse nummers in, een hele gemakkelijke trekker om het echt een top les te laten zijn. Heb je de nummers al paraat? Kijk op afspeellijsten van bijvoorbeeld Spotify en zoek op ‘summer 2020’ of ‘ultimate summer’ en je hebt zo de meest toffe nummers paraat.
 5. Zorg voor een goede structuur in de buitenlessen, duidelijk afgebakende oefeningen en laat ze lekker veel verplaatsen als je daar de ruimte voor hebt. Wissel niet te snel af, maar houd het lekker simpel zodat je goede accenten kan leggen op eenvoudige combinaties. Maar wel lekker pittig! Verras je deelnemers met een dansje, een meezingnummer of een les met frisbees…

Wat ideeën op rij

 1. Joggen, met als variaties hakken-billen, knie heffen en dan links knie op rechts hak bil.
 2. Jumping jack in de letter X, of Y (welke letters kunnen nog? Heb je ook verschillende uitvoeringen met de X alleen? Absoluut!).
 3. Staan op 1 been (core-training) en teken je telefoonnummer met 1 voet.
 4. Ski met verplaatsingen of zonder de bodem op je zijkant.
 5. Armcombinaties zoals bij de ‘Macarena’ zijn ook altijd in en voeg er een beenbeweging aan toe (moeilijk!).
 6. Tik met je voeten de cijfers van de klok en ga van bijvoorbeeld van 1 uur naar 5 uur, of van 1 uur naar 7 uur.
 7. Spelvorm: in 2-tallen mag je zelf een oefening verzinnen met elkaar. Een aantal mensen die zijn ‘vrij’ en kunnen het 2-tal breken door een plek van iemand in te nemen en die oefening te doen. Degene die overgenomen is wordt een loper en kan nu naar een ander 2-tal toelopen om daar een plek in te nemen.

Have a nice summertime!

Deze column is geschreven door Katrien Lemahieu en verscheen eerder in ZwembadBranche #64