Nieuwe maatregelen: wat betekent dit voor de zwembranche?

Vanavond was er wederom een persconferentie. Nu de cijfers, net als de ziekenhuisopnames blijven oplopen, komen er aangescherpte maatregelen. Met deze nieuwe maatregelen wil het kabinet de piek van besmettingen en ziekenhuisopnames ‘platslaan’ en de druk op de zorg ontlasten. Het aantal contactmomenten moet naar beneden om het aantal besmettingen te doen laten dalen, daarna wil men inzetten op het vertragen van de verspreiding van het virus. Het gaat in eerste instantie om een periode van drie weken en in de tussentijd worden maatregelen voorbereid voor de langere termijn. De maatregelen gaan zaterdag 13 november in vanaf 18.00.

Nieuwe maatregelen

Wat gaat er de komende weken veranderen? De restaurants en cafés moeten hun deuren sluiten van 20.00 uur tot 06.00 uur en de niet-essentiële winkels van 18.00 uur tot 06.00 uur, er is een dringend advies om maximaal vier mensen van 13 jaar of ouder thuis te ontvangen en werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Ook mag er geen publiek meer aanwezig zijn bij sportwedstrijden, zowel topsport als amateursport. Overal waar het coronatoegangsbewijs niet geldt keert de anderhalvemeterregel terug, uitzondering geldt voor als je zelf gaat sporten en je een sport beoefent waarin afstand houden niet mogelijk is. Voor coronatoegangsbewijs-inrichtingen geldt een placeringsplicht, iedereen moet een zitplek hebben, en er is een evenementenverbod van 20.00 uur tot 06.00. Demissionair premier Rutte geeft ook aan dat het kabinet werkt aan wetgeving om gerichter om te gaan met het coronatoegangsbewijs, dat wordt dan in meer sectoren inzetbaar. Verder wordt gekeken naar 2G-beleid voor plekken waar het risico op besmetting te groot is, op andere plekken van het coronatoegangsbewijs geldt het 3G-beleid. Het 2G- zal niet gelden op de werkplek. De maatregelen gaan morgenavond om 18.00 uur en gelden minimaal drie weken, tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw bekeken.

Wat betekent dit voor de zwembranche?

De maatregel van de persconferentie van 2 november, het verplicht stellen van het coronatoegangsbewijs voor zwemaccommodaties, heeft een behoorlijke impact op de zwembranche. Wat betekenen deze nieuwe maatregelen? De horeca moet om 20.00 dicht en er mag geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden. Op langer termijn zou een coronatoegangsbewijs ook kunnen gaan gelden voor werknemers. Maar wat al deze nieuwe maatregelen en de maatregelen waaraan wordt gewerkt precies gaan betekenen voor de zwembranche, zal nog blijken.

De informatie komt van de persconferentie en de geactualiseerde website van de overheid. Maar ontwikkelingen kunnen snel gaan, kijk voor de laatste updates met betrekking tot de zwembranche en het meeste recente protocol Verantwoord Zwemmen op Watervrij, website van de samenwerkende partijen, en voor de algemene informatie met betrekking tot nieuwe maatregelen en corona bij de overheid.

Splash Software