Op zoek naar die ene leverancier?

Extra schoonmaakrondje? Schoonmaken materialen en apparatuur doe je zo

Extra schoonmaakrondje? Schoonmaken materialen en apparatuur doe je zo

We zitten tot aan 2 maart in een harde lockdown. Een gesloten zwembad en zwemschool betekent natuurlijk nul inkomsten. Logisch dat je nu zoveel mogelijk wil besparen op de onkosten en dus ook kritisch kijkt naar de zwembadtechniek. Geen bezoekers zorgt immers ook voor minder vuil en dus is er minder circulatie en chloor nodig. Tegelijkertijd moet het water wel zuiver blijven en legionella geen kans krijgen. Daarnaast wil je als het weer mag, zo snel mogelijk open. Je moet dus zorgvuldig kijken naar de setpoints en regelmatig een rondje maken. Wel komen er nu werkzaamheden te vervallen, tijd om materialen en meetapparatuur extra schoon te maken? Maarten Keuten geeft tips.

Schoonmaken spel- en lesmaterialen

Op spel- en lesmateriaal kunnen, ook als ze dagelijks worden gebruikt in het gechloreerde zwembadwater, na verloop van tijd biofilms ontstaan. Dit hoeft niet direct schadelijk te zijn voor de gezondheid, maar het is ook niet zonder risico’s. Bacteriën en ziekteverwekkers kunnen zorgen voor een huidinfectie of oorontsteking. Goed schoonmaken en vooral goed drogen is dan ook cruciaal. Maak daarom alle lesmaterialengoed schoon met een soda oplossing, spoel het vervolgens af met water en dompel het daarna een tijdje onder in het gechloreerde zwembadwater. Soda is geschikt omdat het de biofilm oplost en voor mensen onschadelijk is in gebruik. Gebruik hiervoor geen chloor aangelengd met water. Chloor is een gevaarlijke stof en als je daarmee werkt, moet je beschermende kleding aan zoals handschoenen en een gelaatscherm. Na het schoonmaken moeten de materialen goed drogen. Dit is eigenlijk de grootste uitdaging. Als het niet goed droogt, kunnen de bacteriën alsnog overleven. Mocht de opslag nu nog niet geschikt zijn om de materialen goed te kunnen drogen, is het voor nu ook een goed idee om deze anders in te richten. Steeds goed drogen na gebruik helpt het tegengaan van schadelijke biofilms.

Meet- en regelapparatuur nalopen

Veel metingen gaan tegenwoordig automatisch en dat heeft grote voordelen, het is minder arbeidsintensief en nauwkeurig. Maar dan moet alle apparatuur wel goed functioneren. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat apparatuur of de meetwaterleidingen moeten worden schoongemaakt om de nauwkeurigheid van de meting op peil te houden. Het is daarom goed om eens in de tijd even alles te checken. Te beginnen bij het nemen van twee monster, één in het bassin en één bij de sensor. Zit hier een verschil in, dan is het tijd om alles even na te lopen. Misschien moeten elementen worden schoongemaakt of vervangen? Voor het schoonmaken kun je ook hier volstaan met een soda oplossing en afspoelen met gechloreerde zwembadwater. Verwijder wel eerst de sensoren voor je gaat reinigen.

Voorbereiden omgevingswet

Tot slot wijst Maarten nog op het ordenen van de documenten, zeker ook belangrijk met het oog op de omgevingswet. In de hectiek van alle dag stapelen deze documenten zich op en is er niet altijd genoeg tijd om hierin een goed systeem aan te brengen. Voor de dagelijkse gang van zaken niet erg, maar wat als er iets gebeurt? De nieuwe omgevingswet vereist dat je met documenten moet kunnen aantonen dat je voldoet. Omdat het voorbereiden op de omgevingswet veel tijd kost, is het prettig als alle documenten dan nu in ieder geval alvast geordend zijn.
Pomaz