Moeite met een deadline? Zo voorkom je uitstelgedrag!

Er moet iets echt af. Vandaag. Voor de middag nog. Uitstellen, nee dat kan niet want dat heb je al een keer gedaan… Herkenbaar? Dan ben je echt niet de enige. Heel veel mensen hebben moeite met een deadline. Het komt nooit uit en er is altijd wel een uitweg te verzinnen. Vervelend en in de tussentijd kun je je ook niet concentreren op andere dingen. Je hebt er dus niks aan. Maar hoe kun je dan toch uitstelgedrag voorkomen? Stel jezelf de volgende vragen.

 • Eis je iets teveel?
  Sommige mensen zijn een dieseltje, zij hebben nou eenmaal wat meer moeite om op gang te komen. So what? Als je eenmaal bent voorgegloeid, ben je op dreef en gaat alles een stuk sneller. Probeer dus ook echt even de tijd te nemen om op te starten. Uiteraard niet te verwarren met het steeds alleen maar uit te stellen…
 • Is je taak helder?
  Als je niet zo goed weet hoe je aan een taak moet beginnen, stel je het eerder uit. Bedenk daarom goed welke stappen je moet zetten, welke stappen noodzakelijk zijn om de taak te kunnen volbrengen. Maar kijk ook goed bij welke stappen je hulp nodig hebt. En vraag hierbij dan ook om hulp. Je hoeft echt niet altijd alles alleen te doen.
 • Ben je perfectionistisch of te perfectionistisch?
  Er is niks mis met iets goed willen doen. Maar de neiging om iets perfect te doen, kan zorgen voor een blokkade. Je ziet de nuance en complexiteit zo duidelijk dat je niet kunt starten: het kan altijd beter en dus start je niet. Ga vooral niet steeds maar door, maar vraag eerder om feedback. Dit werkt veel productiever dan wanneer je dat doet als het af is.
 • En voor wie even helemaal niks wil: ‘Nu even niet…’ We moeten vaker onbereikbaar zijn en zo bereik je dat!


  Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier. • Weet je ook waarom je het doet?
  Niets zo erg als iets doen wat in jouw beleving eigenlijk zinloos is. Waarom zou je je kostbare tijd daaraan besteden? Het blijkt ook dat een taak waarvan iemand eigenlijk niet zo goed weet waarom deze taak moet worden uitgevoerd, eerder blijft liggen. Vind je het moeilijk om het nut van iets in te zien? Vraag je dan altijd af: hoe ziet de wereld eruit als ik dit optimaal afrond? Wedden dat je dan het nut wel gaat inzien.
 • Strookt het niet met jouw waarden?
  Het kan dat een taak helder is en uitkomst duidelijk, maar dat het toch ergens wringt. Soms heb je het gevoel dat het doel niet geheel oprecht is en dat je ergens voor wordt gebruikt. Als je dit gevoel niet kunt onderbouwen maar wel hebt, is de kans groot dat je er omheen blijft draaien. Iets houdt je dan tegen. In dit geval moet je altijd het gesprek aangaan om te kijken of jouw voorgevoel klopt.
 • Is het nog nodig?
  Je taak staat al een tijdje in je agenda, maar helaas het is nog niet gelukt om deze te volbrengen. Het blijft je achtervolgen, alleen je neemt ook niet de moeite om het af te ronden. Maar misschien maak je je inmiddels wel druk om niks? Soms word je ingehaald door de actualiteit, is het uiteindelijk al gedaan of is er al iets anders gedaan waardoor het niet meer nodig is. In dit geval schrap je het gewoon lekker van je lijstje. Zo simpel kan het soms ook zijn!

Geïnspireerd op ‘Procrastinatiespecial’ van Arjan Broere in ‘Vakantieboek voor professionals en managers’