Save the date - ZwembadBranche Dag

Michiel van Nispen stelt Kamervragen over personeelstekorten: ‘voor mij is het overduidelijk dat we als overheid iets moeten doen’

Deze week stuurde Michiel van Nispen Kamervragen naar de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het grote tekort aan personeel en de risico’s voor de zwemveiligheid. Maar ook maakt het SP-Kamerlid zich zorgen over de andere zo belangrijke activiteiten voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. “Het tekort aan personeel is zorgelijk. We moeten te allen tijde voorkomen dat zwembaden gedeeltelijk dichtgaan en kinderen niet kunnen leren zwemmen en ook niet hun vaardigheden kunnen onderhouden en andere activiteiten zoals bewegen voor ouderen of mensen met chronische aandoeningen worden geschrapt.”

Actie

Sinds 2014 is Van Nispen namens de SP lid van de Tweede Kamer en sindsdien staat zwemveiligheid op zijn agenda. In de loop der jaren heeft hij ook veel bereikt, er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van zwemlesmethode en de diversiteit van zwemdiploma’s, extra budget vrijgemaakt voor de Reddingsbrigade en het Nationaal Plan Zwemveiligheid is geïnitieerd. Nu maakt hij zich hard voor zowel de zwemveiligheid als de maatschappelijke functie van het zwembad nu dit onder druk komt te staan door de grote personeelstekorten. “Ik heb veel contact met de zwembranche, ik spreek met de belangenorganisaties en ook leg ik mijn oor te luister bij zwemscholen en exploitanten. Van diverse kanten hoorde ik over het tekort aan personeel bij zowel zwemscholen als zwembaden. Daarnaast las ik jullie inventarisatie Personeelstekort in de zwembranche en de praktijkverhalen die jullie delen. Voor mij was het dan ook snel overduidelijk dat er actie nodig was.”

Lees ook: Dit is waarom zwemmen zorgt voor een fit hart, een fit brein én een beter immuunsysteem

Hoog op de agenda

Van Nispen wil, zeker na zo’n heftig coronajaar, vooral dat de zwemsector weer kan doen waar ze goed in zijn: bijdragen aan de zwemveiligheid in Nederland en mogelijkheid bieden van sport- en beweegactiviteiten voor allerlei groepen. Helaas komt dat nu onder druk te staan, maar is de SP de enige partij in de Tweede Kamer die zich hierover zorgen maakt? “Natuurlijk hoop ik op bijval van andere partijen, maar of er steun is voor mijn vragen en eventuele voorstellen zullen we nog even moeten afwachten. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om te zorgen dat de verantwoordelijk staatssecretaris zich deze problemen ook aantrekt en dat er iets gebeurt.” Volgens Van Nispen is de kans hierop groot. “Het zou mij teleurstellen als de staatssecretaris mijn zorgen niet deelt. Zwemveiligheid moet hoog op zijn agenda staan, net als sport en bewegen voor iedereen, waaronder ouderen, mensen met chronische aandoeningen en mensen die revalideren.”

Lange termijn

Op 15 november zal de staatssecretaris met antwoorden moeten komen. Dat het lastige materie is en dat meerdere branches kampen met personeelstekorten realiseert Van Nispen zich heel goed. “We moeten realistisch zijn, het ei van Columbus is er niet. Ik heb ook vanuit de branche niet dé oplossing gehoord. Maar op zijn minst moet de staatssecretaris Blokhuis in gesprek met de sector, zowel de betrokken partijen als de zwemscholen en zwembaden, om te luisteren en te inventariseren wat de overheid hierin kan betekenen. Hoe we personeel kunnen behouden en zorgen voor voldoende aanwas, het vak aantrekkelijker en uitdagender kunnen maken? We moeten kijken naar oplossingen voor de lange termijn. In het belang van de zwemveiligheid en de vele mensen waarvoor beweegactiviteiten in het water cruciaal zijn om vitaal te blijven en zeker ook in het belang van al die medewerkers die met passie voor hun vak werken. Ik heb goede hoop dat Den Haag dit gaat inzien.”

Lees hier de Kamervragen van Kamerlid Michiel van Nispen aan staatssecretaris Blokhuis
Hellebrekers