‘Met de opening wilden wij onderscheidend zijn, net als het zwembad Valkenhuizen’

In Arnhem moest men even wachten op de oplevering van Zwembad Valkenhuizen, mede door corona liep het vertraging op. Maar het was het wachten meer dan waard. Vorige week vond de officiële opening plaats van zwembad Valkenhuizen. Hoewel vergaande versoepelingen al waren doorgevoerd, waren er zeker nog maatregelen. Desondanks was er spektakel en ging de opening van het nieuwe zwembad in Arnhem niet ongemerkt voorbij.

Onder water

De beperkingen van corona hebben de ideeën over de opening van Valkenhuizen duidelijk geïnspireerd. Onder het motto ‘kijken naar wat wel kan’, is bewust gekeken naar hoe je een zwembad in coronatijd toch groots kan openen. En het is gelukt. Een combinatie van offline en online, ondersteund door spectaculaire beelden en knipte onder begeleiding van speciaal hiervoor ontworpen muziek masterzwemmer Rob Hanou het lint onder water door.

Lees ook: Samen bereiken we meer!

Synergie

Enige tijd geleden is besloten het oude zwembad te vervangen. Het bouwen van een nieuw zwembad was geen overbodige luxe, het oude zwembad was sterk verouderd. Daarbij maakt het zwembad nu onderdeel uit van het bestaande sportcomplex. Door de integratie met 5 grote sporthallen, een turnhal, diverse sportvelden, beachvolley, speedsoccer, een atletiekbaan en een honk-/softbalveld ontstaat een mooie synergie. Tevens zullen in het sportcomplex regelmatig grote evenementen en (top)sporttoernooien worden georganiseerd en vormt het de thuisbasis van CIOS Arnhem en van vele verenigingen. Het nieuwe zwemcomplex bestaat uit twee baden, een doelgroepenbad en een wedstrijdbad. Hiermee wil men een plek creëren voor banenzwemmers, studenten van sportopleiding Cios en de diverse zwem- en waterpoloverenigingen. Daarnaast heeft het doelgroepenbad een lift en een beweegbare bodem bedoeld voor onder meer ‘oncologiezwemmen’ en is in het wedstrijdbad één hoek verdiept aangelegd zodat daar kan worden gedoken. Robert Jan Janssen, directeur Sportbedrijf Arnhem, is enorm trots op hetgeen is gerealiseerd. “We kunnen hier nu met de drie thema’s sport, gezondheid en onderwijs aan de slag. Wat mij betreft is hier één van de beste baden van het land gerealiseerd op één van de mooiste sportparken van het land.” Daarnaast benadrukt Wethouder Jan van Dellen dat niet alleen gewerkt is aan een veelzijdig zwembad. “Met het eindresultaat zijn alle verwachtingen overtroffen, maar daarbij zijn ook alle duurzaamheidsdoelstellingen gehaald. Zo is het zwemcomplex aardgasvrij en hebben we geïnvesteerd in energieopwekking met zonnepanelen. En bij dit alles zijn we binnen budget zijn gebleven, zeker ook een vermelding noemenswaardig.”

Veelzijdig

Even voor de officiële opening was het zwembad open en kon daardoor gelukkig al vrij snel profiteren van de vergaande versoepelingen. Het lange wachten is volgens Mark Debets van Sportbedrijf Arnhem dan ook meer dan beloond. “Met de opening hebben wij niet alleen coronaproof maar ook onderscheidend willen zijn, eigenlijk net zoals het nieuwe zwembad dat zich onderscheidt door het veelzijdige karakter en tegelijkertijd in verbinding staat met alle faciliteiten van het sportcomplex. Hiermee zijn we een geschikte plek voor een breed publiek aan sportliefhebbers, van recreant tot amateur. Laten wij hopen dat de versoepelingen blijven en wij zo al die mensen in Arnhem en omstreken die het zwemmen zo hebben gemist, kunnen blijven ontvangen.”

E.B.T.C.