‘Op deze natuurlijke plek past eigenlijk geen bad met chloor’

In buitenbad Natuurlijk De Loete in Haastrecht is zowat alles nieuw, op de twee bassins na. Bij de grootscheepse 1,3 miljoen euro kostende renovatie was duurzaamheid de leidraad. Voor het zuiveren van het water is zelfs gekozen voor een oplossing zonder chloor. Een helofytenfilter en plantzone zorgen voor zuiver water en maximaal zwemplezier. Voorzitter Peter van Schaik van de Stichting Vlister Openluchtbaden is trots op wat zijn vrijwilligersorganisatie heeft gerealiseerd. “De bezoekers komen uit de wijde omtrek en zijn razend enthousiast.”

Vijf jaar geleden werden de koppen bij elkaar gestoken om antwoord te vinden op de vraag hoe de baden in Stolwijk en Haastrecht toekomstbestendig konden worden gemaakt. Het project in Ons Polderbad in Stolwijk beet het spits af en werd het eerst afgerond, met onder andere thermische zonnecollectoren en andere technieken die milieuwinst opleverden. Bij Natuurlijk De Loete ging men een stapje verder, voor het zuiveren van het water komt geen chloor aan te pas. In de voorbije winterperiode werd De Loete aangepakt door de Koninklijke Ginkel Groep en het team van circa zeventig vrijwilligers. Bestuurslid en trouw vrijwilliger Jan Molenaar sloeg op 11 september 2020 de eerste paal de grond in en ruim een half jaar later ging op Hemelvaartsdag 2021 het vernieuwde bad open. Sindsdien wordt het bad bezocht door zwemliefhebbers uit de directe omgeving en zelfs daarbuiten. Tot uit Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer weten de bezoekers de weg te vinden naar het pittoreske Haastrecht, waar het openluchtbad Natuurlijk De Loete tussen twee natuurgebieden mooi ligt te zijn. Precies ook die unieke ligging vroeg volgens Van Schaik om een bijzondere oplossing voor de kwaliteit van het zwemwater. “Op deze mooie natuurlijke plek past eigenlijk ook helemaal geen bad met chloor.”

Lees ook: Buitenbad De Peppel: Kraakhelder fris water zonder chloor

Bewuster

Veel voorbeelden van chloorvrije buitenbaden zijn er niet, in ons eigen land is alleen het buitenbad De Peppel in Ede een referentiepunt, maar dat bad is wel iets kleiner dan het openluchtbad in Haastrecht. Een afvaardiging van Natuurlijk De Loete bezocht daarom ook enkele buitenbaden in Duitsland waar oplossingen zonder chloor veel meer gemeengoed zijn. Het gezelschap keerde enthousiast huiswaarts. Ondertussen werd in de Ginkel Groep, ook al eerder verantwoordelijk voor buitenbad De Peppel, een gedegen bouwpartner gevonden en zorgde een bijdrage van 200.000 euro uit Leadersubsidie, het Europees Landbouwfonds voor Plattelands-ontwikkeling, voor een extra aanmoediging. Wat ook meetelde: de in Haastrecht beschikbare ruimte voor het ontwikkelen van een plant- en filterzone. Van Schaik geloofde van meet af aan heilig in het project. “Er is absoluut een toekomst voor buitenbaden zonder chloor. Het zwemwater is zo zacht en geeft een heel andere beleving. Het past ook bij deze tijd waar wij veel bewuster met onze leefomgeving omgaan.” Niettemin werd er in Natuurlijk De Loete opgelucht ademgehaald toen de Omgevingsdienst Midden-Holland haar bevindingen presenteerde en alle waardes perfect waren.

Dubbel genieten

Natuurlijk De Loete is het eerste natuurgezuiverde bad in het Groene Hart. De innovatieve watertechniek in Haastrecht haalt fosfaten uit het water en voegt zuurstof toe, voordat het water in het bassin komt. Ook bacteriën en organismen hebben ieder een specifieke functie. De gebruikte planten, van oeverplanten tot waterlelies, zijn volgens Van Schaik zorgvuldig geselecteerd op hun waterzuiverende eigenschappen. Waaraan Van Schaik geruststellend toevoegt dat geen enkele zwembadbezoeker zal zwemmen tussen de lelies. “De bak met filters, planten en zandkorrels bevindt zich buiten het bad.” Ook voor het opwekken van energie is in Haastrecht gekozen voor een duurzame oplossing. “Thermische zonnecollectoren, de zogeheten SunDiscs, warmen het water op tot een aangename temperatuur van rond de 22 graden. Dit is vergelijkbaar met de temperatuur van voor de renovatie.” Meteen is ook al het straatwerk rond het bad vervangen en hebben de glijbanen een frissere tint gekregen. “Ook de buitenruimte is zodanig aangepakt dat bezoekers zich in Natuurlijk De Loete helemaal thuis voelen. De ligweiden bieden daarbij fraaie uitzichten op het bad en de bijzondere omgeving, waarin molens voor het klassieke Hollandse plaatje zorgen. Bij ons is het dus eigenlijk dubbel genieten.”

Lees verder in ZwembadBranche #79

Wil jij komende editie ook liever op papier lezen? Meld je aan voor een gratis abonnement.