Mag het ALTIJD feest zijn?

In deze tijd van het jaar staat de kinderwereld in het teken van Sinterklaas. Vanaf zijn aankomst volgen ze zijn avonturen op het Sinterklaasjournaal, zetten ze hun schoenen en in hun fantasiespelletjes kun je horen hoeveel impact het heeft op hun leventje. De volwassenen spelen het verhaal geloofwaardig mee en genieten van de verwachtingsvolle gezichten.

In de kleuterklassen worden de lessen aangepast aan deze magische tijd en ook in veel zwembaden krijgen de zwemlessen een feestelijk randje. Het thema wordt op verschillende manieren ingekleurd. Sommige zwembaden huren een ‘zwempiet’ in, andere baden geven Pieten- gymnastiek- zwemles of lesgevers verzinnen speelse oefeningen met materialen die te maken hebben met het Sinterklaasfeest. Volop plezier voor kinderen, juffen en meesters! Tijdens scholingsdagen over zwemlessen spar ik als docent graag met lesgevers over de inhoud en organisatie van hun zwemlessen. Ik ben vaak onder de indruk van hun passie en het enthousiasme. Tijdens zo’n dag hebben we het ook over het belang van een ‘rijke leeromgeving’. Daarbij inventariseer ik dan in hoeverre men weet wat daarmee wordt bedoeld en in hoeverre zij zelf een rijke leeromgeving creëren. Zij vertellen dan vaak hoe zij Sinterklaas en Kerst hiervoor gebruiken. Hoe blij de kinderen daarvan worden en hoe leuk zij dat zélf vinden. Sommige zwembaden hebben vaker themalessen zoals met Carnaval, Pasen of het begin van de zomervakantie.

Het meest opvallende is dat zij dan vertellen hoeveel meer plezier kinderen hebben en dat de betrokkenheid groter is. Wanneer ik dan vraag waarom niet elke les zo leuk mag zijn, hoor ik argumenten als: ‘ouders zien dat als spelen’ of ‘er moet wel geleerd worden’. Dat is interessant, ik geloof dat kinderen juist méér leren als ze dat met plezier mogen doen en ik kan dat ook heel goed uitleggen aan ouders. Ook wordt vaak gezegd dat er niet voldoende geld beschikbaar is om hiervoor materialen aan te schaffen. Dat is ook geen geldige reden. Juist het materiaal dat gebruikt wordt om een rijke leeromgeving te creëren, is goedkoop te verkrijgen bij bijvoorbeeld de Hema, Action, Blokker, Ikea. Waarschijnlijk zelfs goedkoper dan de ballen, hoepels, plankjes en buizen die wél in elk zwembad dagelijks worden gebruikt. Vervolgens wordt tijdens zo’n scholingsdag alle kenmerken van het gebruik van uitdagende materialen, prikkelende oefenstof en passende thema’s met elkaar besproken. Vrijwel altijd zie ik dat tijdens het delen van ideeën iedereen enthousiast wordt om er mee aan de slag te gaan. Het biedt niet alleen extra plezier aan de kinderen, ook aan de lesgevers. Die mogen hun creativiteit inzetten en daarmee wordt hun werk nóg leuker!

Er is slechts één grote voorwaarde als het team élke les betekenisvol materiaal in wil zetten: je moet het écht allemaal willen en iedereen moet zich inzetten om deze verandering ook voor langere tijd vol te kunnen houden. In ons zwembad hadden wij in het verleden al vaker pogingen gedaan en zagen we steeds dat na enkele maanden lesgevers, ondanks goede voornemens, toch weer terugvielen naar ‘oude materialen’. De belangrijkste reden daarvoor was dat de nieuwe materialen niet goed werden opgeborgen, kwijtraakten of onzorgvuldig werden gebruikt. Het ging pas lukken toen we de aanschaf, het onderhoud en de opbergruimtes structureel gingen regelen. Nu worden de lesgevers regelmatig voorzien van nieuwe puzzels, blokken, memorie plaatjes, vormpjes, duikschatten die ook nog eens overzichtelijk beschikbaar zijn in waszakjes en mandjes. En als ik rondkijk in de zwemzaal, zie ik overal kinderen die hard aan het werk zijn omdat zij bij het oefenen en automatiseren gestimuleerd en gemotiveerd blijven door de uitdaging van al die leuke spulletjes. Elke les een feestje, het kan echt!

In deze winterweken hebben onze kleinkinderen het heel druk. Zij zijn peuters en kleuters die een groot geloof hebben in de Sint en zijn Pieten. Tijdens onze oppasdag moet er dan ook flink geknutseld worden zodat deze werkjes in de schoen voor Sint kunnen worden gelegd. Uiteraard zorgen wij dan voor veel en extra leuke knutselspulletjes, zodat ze helemaal ‘los’ kunnen. Want bij opa en oma geldt ook: ‘het mag ALTIJD een feestje zijn!

Deze column is geschreven door Claartje Driessen en verscheen eerder in ZwembadBranche #66