In Den Haag, een stad die wordt gekenmerkt door haar vele water, is zwemveiligheid een overduidelijke levensbehoefte. Wethouder Onderwijs, Jeugd, Sport en Dienstverlening Hilbert Bredemeijer onderstreept dit. Het is dan ook de reden dat de gemeente de afgelopen jaren intensief heeft gewerkt aan het verbeteren van de zwemveiligheid in de stad, met bijzondere aandacht voor de toegankelijkheid van zwemlessen, efficiëntie en het wegwerken van achterstanden die zijn ontstaan door de coronapandemie.

De gemeente Den Haag heeft een duidelijke ambitie: elk kind in de stad moet kunnen zwemmen. Of het nu gaat om extra zwemlessen, toegankelijke financiële regelingen via de Ooievaarspas, of nieuwe infrastructuur, de focus is gericht op het vergroten van de zwemvaardigheid. “Zwemmen is van levensbelang en ik zie het als onze taak om ervoor te zorgen dat elk kind veilig kan opgroeien in deze waterrijke stad. Het is simpelweg een kwestie van prioriteiten stellen. Water vormt een levensbedreigende situatie als je niet kunt zwemmen. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om zwemveiligheid te borgen.”
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Impact coronapandemie
De sluiting van zwembaden tijdens de coronapandemie veroorzaakte ernstige vertragingen in het behalen van zwemdiploma’s die lange tijd merkbaar zijn gebleven. “De sluiting leidde bij vele kinderen tot een grote achterstand. Maar sinds de heropening van de zwembaden hebben wij als gemeente alles op alles gezet om deze achterstand in te halen.” Concreet heeft de gemeente de roosters voor zwemlessen efficiënter ingedeeld, waardoor er meer lessen konden worden toegevoegd. Daarnaast zijn de huurprijzen van de gemeentelijke zwembaden voor zwemverenigingen herzien om deze betaalbaarder te maken. Waarbij de gemeente ook de vakantieparken of campings die commerciële zwemscholen veelal huren heeft gewezen op het belang van redelijke huurprijzen, hoewel dit uiteraard buiten de directe invloed van de gemeente valt. Met als resultaat dat het aantal gemeentelijke zwemlessen met 40% is gestegen in vergelijking met voor corona en het aantal kinderen dat een zwemdiploma heeft behaald met 30%. Dit cijfer wijkt af van het landelijk gemiddelde, waar het aantal kinderen met een zwemdiploma juist is afgenomen. Dat maakt de wethouder enigszins trots. “De maatregelen hebben een duidelijke impact gehad, het contrasteert zelfs met landelijke trends. Maar we hadden natuurlijk liever gezien dat dit landelijk ook was toegenomen.”
Gerichte maatregelen
Ondanks de bemoedigende cijfers blijft zwemveiligheid hoog op de agenda staan. De maatregelen om zwemlessen toegankelijker te maken en de zwemvaardigheid verder te vergroten blijven van kracht. “Er zijn nog steeds kinderen op de middelbare school zonder diploma. Dat willen we echt veranderen. Daarbij vraagt zwemveiligheid om onze continue aandacht, we mogen hierin niet verslappen.” Daarnaast heeft de gemeente te maken met gestegen wachtlijsten. Het aantal kinderen dat zich heeft ingeschreven voor gemeentelijke zwemlessen is in 2023 met 65% toegenomen ten opzichte van de coronaperiode. Maar volgens Bredemeijer is dit geen zorgelijke ontwikkeling, integendeel. “Uiteraard hebben we hier goed naar gekeken, maar het lijkt niet meer het gevolg te zijn van de coronapandemie en komt ook niet door verschuiving van andere aanbieders in de stad. Dit geeft dus aan dat we, in combinatie met het feit dat meer kinderen hun diploma hebben gehaald, op de goede weg zijn. Ouders gaan het belang van zwemveiligheid steeds meer inzien.”
Lees het gehele interview met Hilbert Bredemeijer in ZwembadBranche #97