‘Leren zwemmen heeft geen prioriteit’

De afgelopen 3 jaar heeft voor mij in het teken gestaan van kinderen en ouders in Vietnam bewust maken van het belang van veilig en vaardig leren én kunnen zwemmen. Veel Vietnamezen kunnen niet zwemmen en de gevaren hiervan worden vaak onderschat. Leren zwemmen heeft dan ook geen prioriteit. Bij de ouders niet en op school niet. En dus zag ik het als een mooie kans om hier verandering in aan te brengen. Maar dit ging zeker niet zonder slag of stoot.

Uitdagingen

Tijdens het organiseren van de zwemlessen liep ik tegen verschillende uitdagingen aan. Een van de uitdagingen was het zwembad. In de stad is er maar 1 publiek zwembad. Ik mocht hier gebruikmaken van het zwembadwater, maar had geen eigen zwemgedeelte. En dus ging ik het eerste jaar steeds op zoek naar een plek in het zwembad waar het net even minder druk was. Een banenzwemmer of spelend kind daargelaten. Een andere uitdaging was de opkomst tijdens koude en regenachtige dagen. Ouders wilden niet dat hun kind het risico liep om verkouden of ziek te worden. Op zich begrijpelijk omdat op deze dagen de watertemperatuur daalt en de douches niet warm genoeg waren om jezelf erna op te warmen. Ook reden de meeste ouders op de scooter weer terug, zonder een lekkere verwarming zoals in een auto. Daarnaast was mijn wijze van zwemles geven niet gebruikelijk. Veel ouders dachten met 10 lessen te kunnen volstaan en dat ze zelf konden bepalen wanneer ze wel en niet naar de zwemles kwamen. Een vaste dag met vast tijdstip en in vaste groep was men dus helemaal niet gewend.

Vertrouwen

Ondanks deze grote verschillen besloot ik toch om vast te houden aan mijn manier van lesgeven. Dit was ik immers gewend en het voelde vertrouwd. Door transparante communicatie en duidelijke argumentatie won ik geleidelijk aan het vertrouwen en druppelden de aanmeldingen binnen. Na 3 jaar zie je gelukkig ook een duidelijke verandering. Ouders zijn trots op de zwemvaardigheid van hun kind. Sterker nog, het heeft ouders zelfs aangemoedigd om zelf ook te leren zwemmen. Zo ging er afgelopen zomer een stel op vakantie snorkelen. Voor hen was dat voorheen echt ondenkbaar geweest. Niet alleen de ouders zijn positief, ook kinderen vinden de zwemlessen geweldig. Ze zijn zelfs teleurgesteld wanneer ze een keer niet kunnen of wanneer ik op vakantie ben.

Avontuur

Men beseft dat zwemmen van levensbelang is, maar vooral ook dat het heel leuk is én gezond. In eerste instantie gingen de kinderen op zwemles om veilig en vaardig te worden. Nu zie je dat de ouders hun kinderen op zwemles houden omdat het ook gezond voor hen is. Daarnaast willen de kinderen zelf zwemmen omdat ze het leuk vinden om met hun zwemvrienden te zwemmen. Het was al met al een groot avontuur. Wat 3 jaar geleden niet voor mogelijk leek, is werkelijkheid geworden. Voor steeds meer Vietnamese is leren zwemmen een prioriteit geworden en zien zij het belang van zwemvaardigheid voor een levenlang zwemplezier. En dat is al een enorme winst.

Deze blog is geschreven door Saskia van den Bulk. Saskia is afgestudeerd als Sport & Beweegcoördinator en Oefentherapeut Mensendieck en sinds 2015 woonachtig in Azie. Momenteel verblijft zij in Vietnam en is zij actief als bewegingstherapeut, zwemcoördinator en (zelfstandige) zwemonderwijzer.
Sera Dataduiker