‘Juist nu kennis uitwisselen om straks allemaal verantwoord weer te kunnen beginnen’

Het liefste sta je aan de badrand en zie je een volle zwemzaal. Maar helaas, we zitten in een intelligente lockdown en dus is het zwembad gesloten. Maar de maatregelen lijken te werken en voorzichtig wordt er dan ook gesproken over een versoepeling. In kleine stapjes terug naar normaal. Marjorie Meijer van De Waterlelie in Aalsmeer houdt het al een tijdje bezig. “Hoe kun je als zwembad functioneren in de anderhalvemeter economie en hoe kun je in kleine groepen in het water weer aan de slag?”. Oftewel: hoe starten we weer op?

Intelligente exitstrategie

Sinds de sluiting van het zwembad is Marjorie gewoon aan het werk. In het begin was het vooral het oppakken van allerlei taken die normaal blijven liggen en het herschrijven van plannen zoals het toezichtplan, het lesplan, het schoolzwemplan. In de hectiek van alledag kom je hier vaak niet aan toe en dus ideaal om dit te doen nu het zwembad gesloten is. Maar inmiddels is de focus al wel verschoven en houdt Marjorie zich bezig met hoe De Waterlelie straks weer kan opstarten. Aan Marjorie is gevraagd om na te denken over een intelligente exitstrategie. “Als straks de maatregelen worden versoepeld en het zwembad mag weer zijn deuren openen, willen wij daar wel voldoende op voorbereid zijn. Dus bedenken wij nu hoe wij straks weer verantwoord onze bezoekers kunnen verwelkomen.”

Ben jij benieuwd hoe de zwembranche weer kan opstarten in de anderhalvemeter economie? Lees hier de ideeën van collega’s. Natuurlijk kun je ook nog jouw ideeën delen.

Out-of-the-box

Hoewel Marjorie creatief is en graag out-of-the-box denkt, is dit wel een uitdaging. “Deze vraag is best ingewikkeld. Er is natuurlijk nog zoveel onzeker en alles is nieuw, niemand van ons heeft dit ooit meegemaakt. Een 1,5 meter economie: hoe past dat in een zwembad?”. Nadat Rutte had aangeven dat er niet meer dan 100 man in een ruimte mocht, is er bij De Waterlelie ook nagedacht over aanpassingen. “Wij zijn uiteindelijk met een creatieve oplossing gekomen. Natuurlijk is dit wel anders, maar net als toen moeten we ook nu denken in mogelijkheden en kijken naar wat wel kan.” Als we weer een beetje opstarten, zouden de zwemlessen als een van de eersten kunnen starten. “De zwemles kunnen wij zo aanpassen dat het veilig is. Denk aan zoveel mogelijk gebruik maken van kleedhokjes, kleine groepen in de kleedkamers en de kleding in een afgesloten tas. Verder mogen er ook niet te veel kinderen tegelijk douchen en kun je het douchen na afloop achterwege laten. Daarnaast moeten we zorgen voor voldoende ruimte in het water.”

Routing

Naast de zwemlessen zouden ook de doelgroepactiviteiten weer kleinschalig kunnen beginnen. “Het zwembad is groot genoeg om dit ruim op te zetten. Tevens kun je de grootte van de groep aanpassen en ook hier moet je op een slimme manier kijken naar de routing van kleedzaal tot zwemzaal. Daarnaast moeten de lessen niet parallel worden gegeven en bij de wisseling moet er voldoende ruimte zijn om afstand te kunnen houden.” De Waterlelie heeft ook een buitenbad, maar Marjorie voorziet daar wel meer problemen. “Als het een mooie dag is, heb je zo een vol zwembad en is 1,5 meter gewoon niet te doen. Uiteraard kun je gasten naar huis sturen als het maximaal aantal bezoekers is bereikt. Maar dat is niet echt gastvrij en ik kan mij toch voorstellen dat dit irritaties oproept. Dan kun je beter besluiten het buitenbad niet te openen.” Verder denkt men bij De Waterlelie aan het afschermen van de receptie met plexiglas en afstand aanduidingen op de vloeren. “Ook onze medewerkers moeten worden beschermd.”

Kennis uitwisselen

Hoewel Marjorie met haar team al veel ideeën heeft bedacht, zijn er ook nog heel veel vragen. Hoe borgen we de aangescherpte hygiëne en wat betekent het voor de zwembadtechniek, moet het water meer of vaker worden gedesinfecteerd? Hoe leren we kinderen zwemmen als we niet dichtbij mogen komen, hoe corrigeren we zwemslagen als we niet aan mogen raken? Wat betekent het voor de zwemveiligheid van kinderen? Hebben we straks genoeg water en personeel om de opgelopen wachtlijsten weg te werken zodat de zwemveiligheid van onze kinderen niet in het gevaar komt? Vooralsnog is er dus veel om over na te denken. Om te voorkomen dat we het wil opnieuw uitvinden, deelt Marjorie dan ook graag de ideeën met elkaar. “Juist nu moeten we kennis met elkaar uitwisselen zodat we straks allemaal weer verantwoord kunnen beginnen.”

Lees meer informatie over de zwembranche in coronatijd en verhalen van collega’s in de laatste e-zine
Hellebrekers