Internationale Vrouwen Dag: historische prestaties als inspiratiebron

In de rijke geschiedenis van het zwemmen hebben vrouwen altijd een belangrijke rol gespeeld, ondanks de vele obstakels en beperkingen waarmee ze te maken hadden. En zij waren én zijn daarin niet de enige, zo blijkt vandaag ook weer op Internationale Vrouwen Dag. Op veel gebieden is er geen sprake van gelijkheid, er is dus nog genoeg te doen. Ter inspiratie kijken wij vandaag terug op enkele van de meest opmerkelijke momenten waarop vrouwen in het zwemmen de wereld inspireerden. Van het baanbrekende Kanaaloversteken tot het doorbreken van grenzen in Hollywood, deze historische momenten illustreren de kracht, vastberadenheid en vaardigheid van vrouwen in het water. Who swim the world? Girls!

Genderongelijkheid

Internationale Vrouwen Dag is bedoeld om aandacht te vragen voor thema’s als economische zelfstandigheid, seksueel geweld en discriminatie van vrouwen. En het is nog steeds nodig: in 8 van de 10 meest voorkomende beroepen verdienen mannen meer dan vrouwen, er is nog steeds sprake van en ‘babyboete’ voor werkende vrouwen die kinderen krijgen en meer dan de helft van de vrouwen in Nederland heeft weleens seksueel geweld meegemaakt. En ook in de sportbranche is er nog winst te behalen als het gaat om gendergelijkheid. Het verschil in sportparticipatie is vergeleken met het begin van deze eeuw zelfs licht toegenomen, in het nadeel van meiden en vrouwen. Gelukkig is er in de loop van de tijd ook veel veranderd in positieve zin voor vrouwen. Ook als het gaat om zwemmen. Daarom staan wij nu even stil bij vrouwen -en ook een man- van over de hele wereld die grenzen hebben verlegd, records gebroken en de weg vrijgemaakt voor de generaties vrouwelijke zwemmers die na hen kwamen en die prestaties hebben geleverd waar wij de afgelopen decennia zo van hebben genoten. Daarmee vormen hun historische prestaties een inspiratiebron voor alle vrouwen die van zwemmen houden en laten zien dat vrouwen net zo capabel zijn als mannen in het water.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Lees ook: ‘Het waait niet vanzelf over’: handvatten voor daadkrachtig leidinggeven bij ongewenst gedrag

  1. Gertrude Ederle, de Kanaaloversteekster (1926): Op 6 augustus 1926 werd Gertrude Ederle de eerste vrouw die het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk overstak. Ze zwom van Cap Gris-Nez in Frankrijk naar Kingsdown in Engeland in een verbazingwekkende tijd van 14 uur en 39 minuten, waarmee ze het record verbrak dat eerder was vastgesteld door een man.
  2. Annette Kellerman, de eerste professionele zwemster (begin 20e eeuw): Annette Kellerman was een pionier op het gebied van vrouwenzwemmen in de vroege 20e eeuw. Ze was de eerste vrouwelijke professionele zwemster ter wereld. Kellerman droeg ook bij aan de populariteit van het synchroonzwemmen en was een voorvechter van zwemkleding voor vrouwen die praktisch was en comfortabel zat.
  3. Duke Kahanamoku, de Olympische kampioen (1912): Hoewel Duke Kahanamoku zelf een man was, speelde hij een belangrijke rol in het bevorderen van vrouwenzwemmen. Op de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm, Zweden, organiseerde Kahanamoku een zwemexpositie waarbij hij vrouwelijke zwemmers uitnodigde om te laten zien wat ze konden. Dit hielp de acceptatie van vrouwenzwemmen te vergroten en opende de deur voor meer kansen voor vrouwelijke zwemmers in de toekomst.
  4. Esther Williams, de synchroonzwemkoningin (jaren 1940-1950): Esther Williams was een Amerikaanse zwemster die in de jaren 1940 en 1950 de koningin van het synchroonzwemmen werd genoemd. Ze bracht synchroonzwemmen naar Hollywood en verscheen in tal van zwemfilms waarin ze haar indrukwekkende zwemvaardigheden liet zien. Williams inspireerde talloze vrouwen om synchroonzwemmen te omarmen en hielp het sportgenre wereldwijd te populariseren.