In afwachting op vanavond terugkijken op de afgelopen twee weken

Vanavond weten wij het zeker, maar vooralsnog lijkt het erop dat de sluiting van zwembaden die was bedoeld om de druk op de zorg te verminderen voorbij is. Een sluiting die voor sommigen een teleurstelling was omdat de binnensport en sportscholen wel open mocht blijven, anderen hadden hier wel begrip voor. Sommigen waren wel even toe aan wat rust na de hectiek van de afgelopen maanden, anderen kunnen niet wachten en staan te popelen om weer te beginnen. Wij vroegen Kelly Smeets en Damian Oortmerssen hoe zij terugkijken op de afgelopen twee weken en de sluiting van de zwembaden.

‘Ik zie geen verschil tussen een zwembad of sportschool’

De afgelopen tijd heeft Kelly Smeets (zwemonderwijzeres Zwembad de Bronspot in Brunssum) gewerkt aan achterstallig onderhoud in het zwembad. “De eerste lockdown vond ik het wel fijn om even rust te hebben, maar ik had er nu minder behoefte aan. Ik vond de afgelopen maanden ook goed te doen, niet zo heel hectisch. Ook heb ik de afgelopen tijd weer online webinars gevolgd, erg inspirerend om zo met je vak bezig te zijn.” Hoewel Kelly denkt dat de kans groot is dat de zwembaden weer open mogen, houdt zij een slag om de arm. “Ik krijg niet de indruk dat de overheid met ons bezig is. In mei stond ergens opeens dat we open mochten, afgelopen keer was er eerst een uitzondering voor zwemles wat later werd teruggedraaid. Ik wacht het nu eerst maar even rustig af.” Voor Kelly zou het wel logisch zijn dat de zwembaden weer open mogen. “Uiteraard moeten we nu maatregelen treffen, maar ik zie geen verschil tussen een zwembad of sportschool. Wij doen ook aan individuele sporten en bij doelgroepactiviteiten kunnen mensen heel goed afstand houden. Daarnaast heeft een sportschool net zoveel onnodige reisbewegingen als het zwembad. Als je sporten dus belangrijk vindt, dan snap ik niet dat er een uitzondering wordt gemaakt voor zwembaden.” Ook al zouden de zwembaden straks weer open mogen, het blijft natuurlijk met beperkingen. Maar Kelly merkt dat de bezoekers daar al aan gewend zijn. “We hoeven eigenlijk nooit mensen ergens op aan te spreken, alleen het is wel duidelijk dat men graag weer terug wil naar ‘normaal’.” Zelf kijkt Kelly het meeste uit naar het persoonlijke contact met haar zwemouders. “Ik ben altijd heel close met de ouders, ik vind dat belangrijk om de kinderen zo goed te kunnen lesgeven. Nu houden we vooral contact via de mail, maar dat is toch niet hetzelfde. Uiteindelijk zijn wij toch sociale mensen en wil je mensen aankijken als je met ze praat.”

Lees ook: Het was een hectische week…

‘Rutte kijkt niet naar uitzonderingen, wel naar het geheel’

Hoewel Damian Oortmerssen (eigenaar Sports Education & Adventures) niet graag zijn zwemschool sluit, heeft hij er wel begrip voor. “Voor mij is het logisch dat na het bestuderen van alle adviezen van de professionals, geconcludeerd is dat de reisbewegingen te groot waren en drastisch naar beneden moesten. Op basis waarvan is besloten de zwembaden te sluiten.” Dat dit op weerstand stuit, verbaast Damian niet. “Ik merk dat er veel gereageerd wordt vanuit emotie. Men vraagt zich af waarom sportscholen en sauna’s wel open mogen en zwembaden niet, zwemmen is immers toch gezond? Maar om de beslissing goed te kunnen beoordelen, moet je over de juiste informatie beschikken. Ook ik vind dat ik geen goed oordeel kan vellen, omdat ik niet voldoende ben geïnformeerd. Maar ik probeer mij wel te verplaatsen in de situatie.” Eigenlijk is het volgens Damian vergelijkbaar met zwemouders die kritiek hebben. “Wij laten kinderen springen als een kikker of lopen als een olifant en noemen dit zwemonderwijs omdat wij weten met onze kennis en ervaring dat kinderen zo leren zwemmen. Ouders daarentegen zien dit vaak als spelen en hebben niet altijd de juiste informatie om dit goed te kunnen beoordelen. Wat kan leiden tot boze reacties, terwijl het eigenlijk komt door gebrek aan informatie. Wanneer je het uitlegt, is er veel meer begrip.” Maar niet elke situatie is toch hetzelfde? “Natuurlijk heb je zwemlessen met weinig kinderen en ouders en dus ook weinig reisbewegingen. Maar Rutte kijkt niet naar uitzonderingen, wel naar het geheel.” Voor nu zet Damian er vooral zijn schouders onder. “Wij willen als bedrijf deel zijn van de oplossing en niet van het probleem. Natuurlijk hopen we dat we donderdag weer zwemles mogen geven. Maar wij hopen vooral dat het dusdanig beter gaat, dat het weer kan. Zoniet, dan gaan we verder waar we gebleven waren: plannen maken, communiceren, oplossingen zoeken. Ook dat is ondernemen.”

Hellebrekers